Bankrot Rusije je samo pitanje vremena, a ovim ratom predsjednik Rusije Vladimir Putin uništava i sopstvenu državu i budućnost njenog naroda, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

U intervjuu za njemački list “Bild”, ona je rekla da sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake nedjelje i da je izvoz u Rusiju pao za 70 odsto.

“Sedamsto ruskih aviona je izgubilo licencu zbog nedostatka rezervnih dijelova i ažuriranja softvera. Stotine velikih kompanija i hiljade eksperata okreću leđa toj zemlji. Prema sadašnjim prognozama bruto domaći proizvod u Rusiji će pasti za 11 odsto”, istakla je ona.

Na pitanje o priprema za uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, Fon der Lajenova je kazala da EU nastavlja da posmatra bankarski sektor, posebno Sberbanku, koja sama čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora, ali da, naravno, postoje energetski problemi.

Na konstataciju da države EU svakog dana plaćaju Rusiji 450 miliona evra samo za isporuke nafte, ona je navela da je primarni cilj smanjiti Putinu prihode.

“Ali naftom se trguje na globalnom nivou. Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da Putin naplaćuje još više cijene na drugim tržištima… Zato trenutno razvijamo pametne mehanizme kako bi nafta mogla da bude uključena u sljedeći korak sankcija”, naglasila je predsjednica Evropske komisije.

Ona je izjavila da Ukrajina može da pobijedi u ratu i da je hrabrost i otpor Ukrajine impresivan.

Na pitanje da li pobijediti znači ponovo otjerati Rusiju iz istočne Ukrajine, Fon der Lajenova je rekla da pobjeda znači da u Ukrajini ponovo vlada mir, a pod kojim uslovima, to Ukrajina odlučuje sama.

Na konstataciju “Bilda” da se u Ukrajini prikupljaju dokazi o ratnim zločinima, Fon der Lajenova je istakla da je čvrsto uvjerena da će počinioci biti kažnjeni za svoja zvjerstva od strane međunarodnog suda.

“Formirali smo istražni tim s Ukrajinom da pružimo informacije Međunarodnom sudu pravde. Postoje brojni dokazi o zločinima koje su počinili ruski vojnici. Ali ne treba samo neposredni počinioci da budu izvedeni pred lice pravde, već i oni koji su odgovorni za ovaj rat koji je koštao života hiljada civila. Putin je odgovoran za ovaj rat, on je naredio invaziju i vuče sve konce”, kazala je ona.

Fon der Lajenova je istakla da moramo učiniti sve da se rat što pre okonča, ali i da se u isto vrijeme pripremimo na činjenicu da bi, u najgorem slučaju, rat mogao da traje mjesecima, pa i godinama.

Share.