Finski predsjednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja aplicirati za članstvo u NATO paktu, javlja Reuters.

“Danas smo – predsednik i vladin odbor za spoljne poslove, zajedno odlučili da će Finska…aplicirati za članstvo u NATO”, rekao je Ninisto.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da su za ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Premijerka Finske Sana Marin izrazila je danas nadu da će parlament te zemlje u narednih nekoliko dana snažno podržati odluku o podnošenju zahteva za članstvo u NATO.

“U Finskoj je pred nama još parlamentarni procedura, ali vjerujem da će parlament odlučno i odgovorno da se izjasni o ovoj istorijskoj odluci”, rekla je Marin.

Govoreći zajedno sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom u Helsinkiju, premijerka Marin je istakla da su oboje bili u kontaktu sa zvaničnicima zemalja članica NATO i da im se iz tih država uputili izraze zahvalnosti u ime Sjevernoatlantske alijanse na podršci koju su do sada dobijali od Finske.

Rusija, koja dijeli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Sjevernoatlansku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podsjeća britanska novinska agencija.

Share.