Turska ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Ne možemo da kažemo ‘da’, jer tada NATO neće biti organizacija bezbednosti, nego će postati mesto na kojem će biti mnogo predstavnika terorista. Ne možemo da kažemo ‘da’, neka se ne ljute“, rekao je Erdogan novinarima.

Prema njegovim rečima, Turska ne može da poveruje uveravanjima Finske i Švedske da neće podržavati teroriste.

„Moram da vam kažem otvoreno i iskreno: obe zemlje kažu da su protiv terorističkih organizacija, što je, uzgred, potpuno suprotno, one saopštavaju da Turskoj neće predavati teroriste. Ne možemo dva puta da nagazimo na iste grabulje. Ranije je Grčka izašla iz NATO-a, a zatim ponovo ušla. Sada pitam svoj narod: glavne zemlje Alijanse pružaju podršku Grčkoj? Pružaju. Grade tamo baze? Grade. Kako da im verujemo? Švedska je rasadnik terorizma, u njihovom parlamentu su teroristi Radničke partije Kurdistana. Kako da im verujemo?“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je delegacijama Švedske i Finske koje će u ponedeljak doputovati u Ankaru radi razmatranja procesa stupanja dveju zemalja u NATO poručio da njihova poseta neće promeniti stav Ankare.

„Doći će u ponedeljak u Tursku. Doći će da nas ubede u suprotno? Neka se ne ljute, ali neka se ne trude. Turska neće reći ‘da’ ulasku u organizaciju bezbednosti za one zemlje koje uvode sankcije protiv naše zemlje. Nećemo ponoviti istu grešku“, naglasio je Erdogan.Izvor:
Share.