Eksplozija u ruralnoj Zapadnoj regiji Gane juče je sravnila sa zemljom stotine zgrada i usmrtila nepoznat broj stanovnika kada se kamion koji je prevozio eksploziv do rudnika zlata sudario s motociklom.

Objavljeni su snimci s mjesta eksplozije

Na video-snimcima čija autentičnost nije provjerena, a koje su objavili lokalni mediji, vidi se veliko mjesto eksplozije na kojem su zgrade svedene na hrpe drva, cigle i iskrivljenog metala.

Na jednom videu vide se dva tijela na tlu, prekrivena prašinom. Fotografija koju je podijelio član lokalnog vijeća prikazuje duboki krater u epicentru eksplozije.

Uništeno je 500 zgrada?

Seji Saji Amedonu, zamjenik glavnog direktora Nacionalne organizacije za upravljanje katastrofama, izjavio je da je uništeno 500 zgrada. Regionalni službenik za hitne slučajeve rekao je lokalnim medijima da je vidio 10 mrtvih tijela.

Stanovnicima je savjetovano da zbog svoje sigurnosti napuste to područje i odu u obližnje gradove, navodi se u saopštenju policije. Obližnji gradovi zamoljeni su da otvore javne prostore, uključujući učionice i crkve za smještaj preživjelih, saopštila je policija.

Motocikl je podletio pod kamion s eksplozivom

Eksplozija se dogodila u Apiateu između gradova Bogosa i Bavdieja kada je motocikl podletio pod kamion koji je prevozio eksploziv u vlasništvu firme Maxam u rudnik zlata Chirano, kojim upravlja Kinross iz Toronta.

Portparol Kinrossa potvrdio je incident, rekavši da se dogodio 140 kilometara od rudnika. Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo objavio je na Twitteru da je obaviješten o incidentu i potvrdio da ima mrtvih.

“To je uistinu tragičan incident i u ime vlade izražavam duboko saučešće porodicama poginulih”, kazao je Akufo-Addo.

Share.