Sve više Nemaca veruje tvrdnjama ruskog predsednika Vladimira Putina, pri čemu je na istoku zemlje broj onih koji veruju Moskvi mnogo veći nego na zapadu, pokazalo je novo istraživanje Centra za posmatranje, analizu i strategije.

Dejstva Rusije u Ukrajini su reakcija na provokacije NATO, koje Moskva nije mogla da ignoriše“, tvrdnja je u koju veruje 19 odsto građana Nemačke, što je sedam procenata više nego u aprilu, piše Dojče vele.

Studija ovog tink-tanka pokazuje da je posebno na istoku zemlje spremnost da se veruje Putinu velika. Da je NATO provocirao Rusiju na istoku veruje više od trećine ispitanih, dok je na zapadu taj postotak više nego upola manji.

Slična je situacija i sa tvrdnjom da Putin vodi borbu protiv globalne elite koja „iz pozadine vuče konce“, u koju veruje 27 odsto ispitanih na istoku Nemačke, a 16 odsto na zapadu.

Najveću podršku ruski predsednik uživa kod glasača desno-populističke Alternative za Nemačku, čija gotovo polovina glasača smatra da je NATO provocirao Putina i da je Ukrajina deo Rusije.

Poslednjih sedmica u više gradova, posebno na istoku Nemačke, sve su brojniji protesti na kojima se zahtevi za jačim merama protiv inflacije mešaju sa zahtevima za ukidanje sankcije Rusiji i nemešanje u sukob u Ukrajini.Izvor:
Share.