Osamnaestogodišnji Pejton Gendron ubio je deset osoba, a tri ranio u prodavnici mješovite robe u gradskom naselju Bafala, gdje uglavnom žive crnci, u američkoj državi Njujork, nakon čega se predao vlastima koje su navele da je u pitanju “djelo motivisano rasno-nasilnim ekstremizmom”.

Iz policije navode da je osumnjičeni bio naoružan automatskom puškom i da sve ukazuje na to da je djelovao sam.

Prema podacima suda, osumnjičeni je Pejton Gendron iz Konklina, gradića sa oko 5.000 stanovnika u regionu Južni Tajer, nedaleko od granice država Njujork i Pensilvanija.

U Bafalo je stigao automobilom i cijeli događaj prenosio je uživo u realnom vremenu na društvenoj video-mreži “Twitch”, koja je vlasništvo kompanije “Amazon”.

Zvaničnici su istakli da su 11 od 13 osoba pogođenih hicima bili crnci, a dvije osobe su bile bijele boje kože.

Tužilac iz oblasti Iri DŽon Flin rekao je da se Gendron pojavio pred sudom nekoliko časova nakon napada i da se suočava sa optužbama za ubistvo prvog stepena za šta je predviđena doživotna robija bez mogućnosti uslovne slobode. U državi Njujork nema smrtne kazne.

Flin je dodao da je Gedronu određen pritvor bez kaucije i da je u toku forenzička obrada. On će se pred sudom pojaviti ponovo 19. maja.

Share.