Premijer Velike Britanije Boris Džonson podneo je ostavku na funkciju premijera i lidera konzervativaca nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade.

On je u kratkom obraćanju javnosti kazao da će vršiti dužnost premijera dok ne bude izabran njegov naslednik.

“Sada je jasno, volja Konzervativne stranke da se izabere novi lider, a samim tim i novi premijer. Složio sam se da proces izbora tog novog lidera treba da počne odmah”, rekao je Džonson.
On se zahvalio onima koji su glasali za torijevce na prošlim izborima.

“Razlog zbog kog sam se poslednjih dana toliko borio da lično nastavim da obavljam ovaj mandat nije samo zato što sam to želeo da radim, već zato što sam osećao da je to moj posao, moja dužnost, moja obaveza prema vama”, dodao je.

Istakao je da je ponosan na dostignuća vlade u sprovođenju Bregzita, popravljanju odnosa sa kontinentom, vraćanju moći Velikoj Britaniji da donosi sopstvene zakone u parlamentui vođenju kroz pandemiju.

Naveo je da je imenovao kabinet koji će služiti do izbora nove vlade.

Zatim se obratio narodu Ukrajine, rekavši da će Velika Britanija nastaviti da im pomaže.

Podsetimo, u protekla tri dana britansku vladu napustilo je više od 50 zvaničnika, među njima i petoro ministara.

Posle ministara zdravlja i finansija, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, koji su ostavke podneli u utorak u razmaku od samo 10 minuta, vladu Borisa Džonsona napustili su i ministar za Vels Sajmon Hart, ministar za Severnu Irsku Brendon Luis i ministarka obrazovanja Mišel Donlan.

Share.