Bivši oficir američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) Rebeka Kofler upozorava da bi rat SAD protiv Rusije (zbog Ukrajine) imao katastrofalne posljedice i da u njemu nije moguće pobijediti.

“Ako mislite da su dva biliona dolara i 6.000 američkih života visoka cijena za dvadesetogodišnji angažman u Avganistanu, i to bez pobjede, još niste vidjeli ništa. Američki troškovi i gubici u ratu sa nuklearnom Rusijom bili bi katastrofalni. U takvom ratu nema pobjede i nije vrijedan žrtvovanja američkih života”, ističe Koflerova za televizijsku mrežu “Fox”.

Koflerova je stručnjak za rusku doktrinu i strategiju i učestvovala je u desetinama vojnih vježbi koje su simulirale sukob SAD i Rusije.

Ona je ozbiljno zabrinuta zbog visokog rizika od ulaska SAD u rat protiv Rusije zbog Ukrajine.

Prema njenom mišljenju, Amerika bi se trebala fokusirati na svoje interese i prestati da se petlja u problematične odnose zemalja na drugom kontinentu.

Koflerova kritikuje stavove pojedinih vašingtonskih stručnjaka jer daju savjete koji nisu zasnovani na stvarnosti. Tako neki od njih zagovaraju ubrzano primanje Ukrajine u NATO, što bi, prema njima, garantovalo bezbjednost te zemlje jer bi tada SAD i NATO imali obavezu da uđu u sukob u ime Kijeva.

Drugi pozivaju na raspoređivanje snaga kod ruske granice.

Koflerova, međutim, podsjeća da niko nije mogao dobiti rat sa Rusijom na ruskom tlu. “To su shvatili i Napoleon i Hitler, čije su vojske uništene u tim pohodima”, navodi ona.

Ona objašnjava da Rusi imaju poseban odnos prema Ukrajini.

“To je nešto što Moskva smatra pitanjem nacionalnog opstanka. Upravo taj mentalitet je u korijenu Putinovih postupaka i politike, poput prisajedinjenja Krima”, navodi Koflerova.

Prebacivanje američkih vojnika u rusko dvorište, upozorava ona, Rusi bi protumačili kao uvod u američku akciju protiv Rusije, ističe Koflerova za “Fox”.

“Samo prisustvo američkih snaga tako blizu sukoba povećalo bi pritisak na Vašington, koji je upravo istjeran iz Avganistana, da interveniše ‘u ime Ukrajine’, što bi podstaklo Moskvu da aktivira preventivni ‘samoodbrambeni’ odgovor, ciljajući SAD napadom kibernetičkog i svemirskog oružja”, predviđa ona.

Koflerova smatra da je, nedavnom ruskom probom protivsatelitskog raketnog udara, Putin pokazao sposobnost da uništi i ošteti američke satelite, na koje se SAD oslanjaju ne samo za ratna pitanja, već i za bezbrojne civilne svrhe.

“Da li je Ukrajina među američkim vitalnim bezbjednosnim interesima? Da li su američka bezbjednost, teritorijalni integritet i dugoročno preživljavanje čak i izdaleka zavisni od Ukrajine? Odgovor na oba pitanja je odlučno – ne”, ističe bivši oficir DIA Rebeka Kofler.



Izvor:
Share.