Bijela kuća saopštila je da istražuje “neobjašnjive zdravstvene incidente” nakon izvještaja da su dvojica zvaničnika u Washingtonu doživjela iznenadne simptome slične onima sindroma Havana. Taj sindrom su imale američke diplomate i špijuni u inostranstvu.

Talas misterioznih oštećenja mozga, koji je započeo na Kubi 2016. godine, Nacionalna akademija naučnika smatra najvjerovatnije posljedicom nekog oblika usmjerenog energetskog uređaja, a CIA, State Department i Pentagon pokrenuli su istrage.

CNN je u četvrtak javio da su dva moguća incidenta na američkom tlu dio istrage. Jedan se dogodio u novembru prošle godine u blizini Elipse, velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, u kojem je jednom zvaničniku Vijeća nacionalne sigurnosti iznenada pozlilo.

Jak zvuk u ušima, glavobolja, trnci…

Drugi je bio 2019. godine i uključivao je zvaničnicu Bijele kuće u šetnji psa u predgrađu Arlingtona u Washingtonu. O tom incidentu je prošle godine pisano u časopisu GQ.

Taj izvor kaže da se incident dogodio nakon što je osoblje prošlo pored parkiranog kombija, a muškarac je izašao i prošao pored njega.

“Njen pas počeo je napadati. Tada je i ona to osjetila: jak zvuk u ušima, jaku glavobolju i trnce na licu”, navodi se u izvještaju.

Zvaničnici su upozorili da istrage ovih i drugih incidenata nisu donijele zaključak.

“Zdravlje i dobrobit američkih javnih službenika najvažniji je prioritet za Bidenovu administraciju. Sve prijave o zdravstvenim incidentima našeg osoblja doživljavamo izuzetno ozbiljno”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće, prenosi The Guardian.

Vjeruju da ih je napala strana sila

Simptomi Havana sindroma uključuju neobične zvukove u ušima, praćene vrtoglavicom, mučninom, jakim glavoboljama i gubitkom pamćenja, što u nekim slučajevima može trajati godinama. Postoji desetine žrtava, od kojih je većina bila na Kubi i u Kini.

Većina onih koji su to doživjeli, kao i mnogi zvaničnici i stručnjaci, vjerovali su da ih je “napala strana sila nekim oblikom mikrotalasne energije”. Ali borili su se uzalud, prije nego što je u decembru studija Nacionalne akademije nauka uvjerila poslodavce da su im povrede mozga rezultat napada dok su bili na zadatku.

CIA je osnovala radnu grupu u decembru, a novi direktor CIA-e William Burns imenovao je visokog zvaničnika koji će koordinirati brigu o onima koji su to doživjeli i istražiti porijeklo napada.

Share.