Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić apelovala je da građani na put ne kreću bez prijeke potrebe, a ukoliko se ipak odluče za putovanje da se dobro informišu i da uz sebe imaju sva potrebna dokumenta da na granicama ne bi doživljavali neprijatnosti.

Sajićeva je rekla Srni da je BiH svrstana u visokorizična područja, podsjetivši da je NJemačka odredila kategorije visokorizična i područja sa mutiranim varijantama virusa korona, o čemu odluku donosi Institut “Robert Koh”.

“Molim građane da zaista ne kreću na putovanje ukoliko ono nije neophodno”, rekla je Sajićeva.

Ona je dodala da se građani, ako odluče da putuju, prvo dobro informišu i da posjete zvanične stranice instituacija zemlje u koju se putuje.

“Ukoliko se putuje u Njemačku građani treba da posjete stranicu Ministarstva inostranih poslova Njemačke, stranicu Ministarstva zdravlj i Ministarstva unutrašnjih poslova, izgradnje i domovine na kojima se mogu naći detaljne informacije”, navela je Sajićeva.

Ona je istakla da je važno da se, ukoliko građani BiH putuju u Njemačku, prijave te da je prilikom ulaska u Njemačku obavezna digitalna prijava, prilikom čijeg ispunjavanja je među dvadesetak jezika moguće izabrati i srpski i hrvatski.

Sajićeva je podsjetila da su svi putnici stariji od 12 godina dužni da prilikom ulaska u Njemačku, bez obzira iz kog dijela dolaze, imaju potvrdu o potpunom vakcinisanju ili dokaz da su prebolovali virus korona ili negativan PCRr ili antigenski test, koji ne smije biti stariji od 72 časa, odnosno 48 časova.

On je navela da je odluka o putovanju u inostranstvo tokom pandemije virusa korona lična odgovornost svakog pojedinca, te naglasila da se mnogi neće uputiti u BiH zato što su u Njemačkoj striktni po pitanju karantina.

“Ne možete otići na godišnji odmor, boraviti u visokorizičnom području, a da minimum bar pet dana ne budete u karantinu, pa onda peti dan dostavite negativan PCR test”, rekla je Sajićeva.

Onima koji putuju iz Njemačke kući za praznike preporučila je da se pridržavaju osnovnih higijenskih mjera, da ne odlaze na velike skupove.

Ona je napomenula da je građanima koji se vraćaju u Njemačku dobro poznato da granična policija prvo traži vizu i da oni koji je posjeduju i koji su zaposleni prvo moraju da predoče taj dokument uz pasoš, a onda i potvrdu o vakcinaciji ili antigenski ili PCR test.

Sajićeva je napomenula da svi putnici koji su posljednjih deset dana prije dolaska u Njemačku boravili u području koje je u trenutku ulaska u zemlju kategorizovano kao visokorizično moraju prije ulaska da se registruju posredstvom portala za tu namjenu i tu potvrdu da nose sa sobom radi kontrole, koju vrši ili prevoznik na ulasku u avion ili aerodrom ili je traži Savezna policija.

“Za sve putnike koji dolaze iz visokorizičnih područja period samoizolacije u načelu traje 10 dana s tim da su od te obaveze oslobođeni putnici koji uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska u elektronskom i papirnom obliku posjeduju i potvrdu o potpunom vakcinisanju sa dvije doze vakcina uz napomenu da je od druge vakcine prošlo više od 14 dana, s tim da te vakcine moraju biti na popisu Instituta ‘Pol Erlih'”, rekla je Sajićeva.

Prema njenim riječima, uz dokaz o digitalnoj potvrdi moguće je prikazati i potvrdu o vakcinaciji vakcinom koja se prima samo u jednoj dozi ili potvrdu o izlječenju na njemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u papirnoj ili digitalnoj formi kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od šest mjeseci.

“Putnici u tranzitu oslobođeni su od obaveze samoizolacije, karantina i digitalne najave ulaska, ali je zabranjeno nepotrebno zadržavanje”, rekla je Sajićeva.

Navodeći da je Njemačka sastavljena od 16 pokrajina i da Savezna vlada na svojoj stranici donosi i objavljuje mjere u pojedinim saveznim pokrajinama, Sajićeva je podsjetila putnike da pogledaju veb-stranice, u zavisnosti od toga u koju pokrajinu putuju, i potraže više informacija.

“U nekim dijelovima Njemačke na snazi je i ‘zaključavanje’, zavisi od incidencije, od broja oboljelih, tako da situacija zavisi od pokrajine do pokrajine”, rekla je Sajićeva.

Sajićeva je napomenula da granična policija, bez obzira na sva dokumenta, ukoliko procijeni tako, ima mogućnost da zabrani ulazak.

“U Njemačku je moguće doći uz pozivno pismo u goste, a svi koji duže žive i borave znaju kakva su pravila”, rekla je Sajićeva.

Share.