BOMBE koje su ubile američke vojnike i avganistanske civile u Kabulu nanijele su još jednu žrtvu na drugom kraju svijeta – predsjedništvo Bajdena.

Bajden je preuzeo dužnost nakon traumatičnih godina Trampa obećavši da donosi smireno vrijeme u zemlji i poštovanje za Sjedinjene Države u inostranstvu. Nakon smrtonosnih napada u Kabulu čini se gotovo nemogućim da će uspjeti uvjeriti Amerikance i američke partnere da je oboje ostvarivo.

Demokratski predsjednik još se nije oporavio od početnog haosa u Avganistanu, gdje su se preko noći raspale avganistanska vlada i vojska koje su Amerikanci stvorili i ostavili hiljade američkih državljana i saveznika na talibanskoj milosti.

Radeći 24 sata dnevno posljednjih deset dana Bajednova administracija upravo se počela nadati da će propast možda ipak okrenuti u trijumf. Evakuacija je išla besprijekorno, a talibani su se uglavnom držali svog dijela dogovora.

U četvrtak ujutro Bijela kuća se pohvalila da je više od 95 hiljada ljudi sigurno prevezeno iz Avganistana otkako se vratio u talibanske ruke.

Onda su eksplodirale bombe, 12 američkih vojnika je ubijeno, a sedmomjesečno Bajdenovo predsjedništvo zatreslo se do srži.

Bajden se sa saradnicima zatvorio u situacijsku sobu, otkazao sastanke s guvernerima, a izraelskom premijeru Naftaliju Bennettu rekao da pričeka petak.

Krv na njegovim rukama?

Bajden nije počeo rat u Avganistanu. Učinio je to republikanac Buš. On je zapravo prvi od četvorice predsjednika koji će ispuniti obećanje da će se otamo povući.

Ali to ne znači da će moći izbjeći bijes u zemlji zbog smrti vojnika. I političke posljedice koje će to pratiti.

“Bajden ima krv na svojim rukama”, već je izjavila republikanska kongresnica Elis Stefanik. “Ova užasna nacionalno-bezbjednosna i humanitarna katastrofa posljedica je Bajdenove slabosti i nesposobnosti. On nije sposoban biti vrhovni komandant.”

Republikanska senatorica Marsha Blackburn na Twitteru je pozvala da Bajden i njegovi savjetnici za sigurnost trebaju biti opozvani i uklonjeni iz kabineta.

Ali je republikanska reakcija predvidljiva i Bajden će mnogo više zabrinuti pad u anketama.

Ispitivanje javnoga mnijenja USA Todaya i sveučilišta Suffolk pokazalo je da većina Amerikanaca smatra da Avganistan nije vrijedan borbe, ali na tome ne zahvaljuju Bajdenu. Njegova popularnost pala je na samo 41 posto.

“Ne znam hoće li Bajden pretrpjeti trajnu štetu”, kazao je analitičar Mark Rom. “Ali znam da će republikanci učiniti sve da tako bude.”

Njegov kolega Charles Franklin smatra da za Bajdena još ima nade s obzirom na to da je rat u Avganistanu jako nepopularan.

“Kad se ovo smiri, političko će pitanje biti hoće li većini Amerikanaca biti drago što više nismo ondje. Bude li ako, ostalo će vjerojatno izblijedjeti.”

Share.