Sjedinjene Države će pomoći u odbrani Tajvana i imaju obavezu da brane to ostrvo za koje Kina tvrdi da joj pripada, izjavio je američki predsednik Džo Bajden, a Bijela kuća nešto kasnije saopštila je da nema promjene u politici prema tom ostrvu.

“Da, mi imamo obavezu da to učinimo”, rekao je Bajden na pitanje CNN-a da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žalio na sve veći vojni i politički pritisak iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on je dugo sledio politiku “strateške dvosmislenosti” u vezi sa tim da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada, navodi agencija Rojters.

Bajden je rekao i da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona jer “Kina, Rusija i ostatak svijeta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji svijeta”.

“Ono o čemu morate da brinete je da li će se uključiti ili neće u aktivnosti koje bi ih dovele u poziciju u kojoj mogu napraviti ozbiljnu grešku”, izjavio je Bajden.

“Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, i da nećemo promeniti nijedno od naših stanovišta”, poručio je američki predsjednik.

Nešto kasnije je, međutim, reagovala Bijela kuća koja je saopštila da SAD nisu promijenile svoju politiku prema Tajvanu i da predsjednik Bajden nije najavljivao nikakvu promjenu.

“Odbrambeni odnos SAD sa Tajvanom u skladu je sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom”, izjavio je portparol Bijele kuće, a prenosi Rojters.

Naveo je da će SAD nastaviti da poštuju zakon, da podržavaju samoodbranu Tajvana, i da se protiv bilo kakvim jednostranim promjenama statusa kvo.

“Predsjednik nije najavljivao bilo kakvu promjenu u našoj politici i nema promjene u našoj politici”, zaključio je portparol.

Tajvanski ministar odbrane je ranije ovog mjeseca rekao da su vojne tenzije između Tajvana i Kine na najvišem nivou u više od 40 godina.

Kina, pak, poručuje da je Tajvan najosjetljivije i najvažnije pitanje u njenim odnosima sa SAD, i osudila je ono što naziva “dosluhom” između Vašingtona i Tajpeja.Izvor:
Share.