Govoreći o mogućnosti saradnje sa Moskvom na samitu G-7, američki predsednik Džo Bajden zbunio se i pomešao Libiju i Siriju, i to ne jednom već tri puta, a sve dok je govorio o humanitarnoj pomoći zemljama pogođenim ratom.

Objavljeni snimak govora američkog predsednika pokazuje da je 78-godišnji šef Bele kuće morao da se potrudi da se seti imena države u kojoj su, prema njegovim rečima, Sjedinjene Države spremne da rade zajedno sa Rusijom.

​Konkretno, Bajden je rekao: „Možemo da radimo zajedno sa Rusijom, na primer… u Libiji“.

Tada je rekao da je Rusija svojom intervencijom u „Siriji“ zagrizla više nego što može da proguta, ali je potom u govor dodao i „Libiju“.

„Sve dok su oni tamo bez mogućnosti da uvedu neki red u regionu, to ne možete da učinite vrlo dobro bez obezbeđivanja osnovnih ekonomskih potreba ljudi“, rekao je Bajden. „Dakle, nadam se da ćemo naći smeštaj u kome ćemo spasiti živote ljudi u, na primer, Libiji“, dodao je Bajden.

Na pitanje da li je Bajden mislio na Siriju kada je spomenuo Libiju, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je odgovorio: „Da, da, to“.

Na društvenim mrežama i ovaj Bajdenov gaf je postao viralan.

„Pretpostavljam da je to teško pratiti kada bombardujete toliko zemalja odjednom“, napisala je libanska geopolitička komentatorka Sara Abdalah.

Share.