Američki predsjednik Džo Bajden uhvaćen je kako na jednom događanju u Bijeloj kući psuje novinara Fox Newsa nakon što mu je ovaj postavio pitanje o uticaju rasta inflacije na ovogodišnje izbore za Kongres.

Izlazeći sa sastanka Bajdenovog Konkurencijskog vijeća, Foxov dopisnik iz Bijele kuće Peter Dusi doviknuo je može li postaviti pitanje u vezi s inflacijom i je li to politička odgovornost.

“To je velika prednost, više inflacije”, sarkastično je odgovorio Bajden, vjerovatno nesvjestan da mu je mikrofon još uvijek uključen.

“Koji glupi kučkin sin”, dodao je.

Američke potrošačke cijene u decembru su značajno porasle, zabilježivši najveći godišnji rast inflacije u gotovo četiri decenije. Ni sat vremena nakon incidenta Bajden je Dusija navodno nazvao na mobilni telefon i objasnio mu kako “ono nije bilo ništa lično”.

Bajden je prije godinu dana položio zakletvu uz obećanje da će zauzeti čvrst stav prema svakom, i najmanjem znaku nepristojnosti među članovima svoje administracije.

“Ako ikada budete radili sa mnom i čujem da ste se prema kolegama odnosili s nepoštovanjem i omalovažavanjem, obećavam vam da ćete istog časa dobiti otkaz, bez ikakvih ako, i ili ali”, kazao je Bajden saradnicima prilikom virtualne ceremonije zakletve.

“Svato ima pravo na poštovanje i dostojanstvo”, dodao je tom prilikom.

Share.