Američki milioner Robert Durst na sudu u Los Anđelesu proglašen je juče krivim za ubistvo najbolje prijateljice Suzan Berman 2000. godine, zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje se s još dva ubistva u proteklih 39 godina.

Durst (78), član jedne od najbogatijih njujorških porodica, koji se nalazio u zatvoru tokom suđenja, nije bio prisutan na čitanju presude jer je u izolaciji nakon što je bio u kontaktu sa zaraženim virusom kovid 19, a sud će mu izreći kaznu 18. oktobra, prenosi Rojters.

On je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistava tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. godine, tako što je dok je još nosio mikrofon nakon intervjua snimljen kako u toaletu sam sebi mrmlja u bradu: “Što sam učinio? Ubio sam ih sve”.

Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor opisali kao bogatog i “narcisoidnog psihopatu”, a optužen je da je ubio Bermanovu metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Ketlin, u Njujorku 1982. godine.

Durstu se sudi samo da je ubio Bermanovu u njenoj kući u Kaliforniji, a sumnjiči se i za ubistva supruge i bivšeg susjeda koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentkinje medicine, nikad nije podignuta optužnica.

Tužioci tvrde da je on ubio suprugu, a da je 18 godina kasnije odlučio da ubije Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala da prikrije taj zločin. Tokom suđenja Durst je povezan i ubistvom susjeda Morisa Bleka u Teksasu 2001.

Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo, iako je priznao da je raskomadao Bleka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u Njujorku, uhapšen je dok je ulazio u hotel u Nju Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitovanja posljednje epizode dokumentarca HBO, bez kojeg, po riječima tužioca ne bi bilo ni osuđujuće presude.

Share.