Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da će Sjedinjene Države započeti konačno povlačenje vojske iz Avganistana 1. maja, a koje će biće završeno pre 11. septembra.

„Sjedinjene Države započinju svoje konačno povlačenje 1. maja ove godine. Nećemo žuriti. Učinićemo to odgovorno, s namerom i bezbedno i u punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima, koji sada imaju više snaga u Avganistanu od nas“, rekao je Bajden, objavio je Rojters.

Bajden je dodao da je o svojoj odluci razgovarao sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom.

„Ne možemo da nastavimo produžavanje i proširenje našeg vojnog prisustva u Avganistanu, nadajući se daćemo kreirati idealne uslove za povlačenje i iščekujući drugačije rezultate. Ja sam četvrti predsednik SAD za vreme čijeg mandata su američke trupe prisutne u Avganistanu i neću tu odgovornost prepustiti petom. Vreme je da okončamo najduži američki rat i da vratimo američke trupe kući“, rekao je Bajden, prenosi RT.

Dodao je da će povlačenje biti sprovedeno „odgovorno i bezbedno“, u konsultaciji sa saveznicima, „koji sada imaju više vojnika u Avganistanu nego SAD“.

I mesto sa kog je Bajden objavio ovu odluku, kao i datum kada povlačenje treba da bude okončanu, imaju simboličnu važnost.

Bajden je govorio iz takozvane „Sobe za sporazume“ (Treaty room) iz koje je tadašnji predsednik Džordž Buš mlađi 2001. objavio početak invazije na Avganistan, posle napada 11. septembra te godine u SAD, koji su bili povod za vojnu akciju u Avganistanu.

Bajdenova objava nije iznenađenje, pošto je već najavljeno da će on danas obelodaniti takvu odluku.

Članice NATO takođe su počele da pripremaju planove za povlačenje, budući da su zavisne od američke infrastrukture i baza u Avganistanu.

SAD su najavile da će „nastaviti da pružaju podršku avganistanskoj vojsci i bezbednosnim snagama“.

Bajden je upozorio talibane da će ih smatrati odgovornim za bilo kog teroristu koji bude pretio SAD ili njenim saveznicima sa teritorije Avganistana.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji. Sporazumom je predviđeno da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana do 1. maja 2021. godine, ako talibani ispune prihvaćene obaveze.

Share.