Europol je finalizirao operaciju kojom je raskrinkan veliki krijumčarski lanac droge iz Južne Amerike u Evropu.

Rezultat akcije je 40 uhapšenih i zapljena osam tona kokaina.

Dugotrajno istraživanje koje je vodila Španska civilna garda, uz podršku Europola, zadalo je presudni udarac kriminalnoj mreži koja je učestvovala u krijumčarenju velike količine droge iz Južne Amerike u EU.
Kako je saopšteno iz MUP-a, finalna operacija bila je vrhunac niza akcija usmjerenih protiv ove mreže koje su se odvijale tokom tri godine.

Ova posljednja akcija pod međunarodnom koordinacijom vezana je za niz nacionalnih i međunarodnih istraživanja koja su se vodila u Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Srbiji i Turskoj. Operaciju je koordinisala Europolova operativna radna grupa.

U njoj je učestvovala i hrvatska policija, jer su se, kako je saopšteno, skladišta droge nalazila i u Hrvatskoj.

Tri godine istražioci su radili na tom slučaju, a cijelu operaciju koordinisao je Europol.

Na kraju je razbijen još jedan kokainski kartel preko kojeg su tone kokaina stigle iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u Evropsku uniju.

Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje droge morskim putem preko centara u zapadnoj Africi i na Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla na evropsko tlo, distribuisana je dalje preko kriminalnih c u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji.

Međunarodno koordinisane aktivnosti bile su usmjerene na kriminalnu mrežu koja je organizovala krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU.

Uhapšeni su osumnjičeni za organizovanje krijumčarenja u EU u pomorskim pošiljkama preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim ostrvima.

Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji za dalje slanje kokaina širom Evrope.

Vođe ove grupe nalazile su se privremeno u Turskoj i Dubaiju. Iako nije službeno potvrđeno, poznato je da je upravo u Turskoj bio uhapšen Nenad Petrak, hrvatski narko-bos, koji je nedavno i izručen te čeka suđenje u Splitu. N1 je dobio neslužbene informacije da je upravo on jedan od osumnjičenih.

Iz Europola su potvrdili da su koordinisali operacijom u avgustu 2023, kada je španska policija presrela plovilo sa 700 kilograma kokaina. Na njemu je bila italijansko-hrvatska posada. I ranije je u operaciji koja je imala kodni naziv “Falkuša”, a inicirala ju je hrvatska policija, na Kanarskim ostrvima zaplijenjena gotovo tona kokaina.

U finišu akcije u Španiji uhapšene su još četiri osobe te su zaplijenjeni luksuzni satovi, oružje i novac te drugi dokazi.

Ukupno je iz ovog klana uhapšeno 40 ljudi, a zaplijenjeno je osam tona kokaina.

U martu ove godine brazilske vlasti sprovele su posljednju fazu istraživanja pranja novca stečenog krijumčarenjem droge, pri čemu je otkriveno da je kroz gotovo 500 bankovnih računa prethodnih godina prošlo više od dvije milijarde brazilskih reala, odnosno 371 milion evra, prenosi Index.

Oko 12,5 miliona evra vrijedna imovina blokirana je u Brazilu te još oko 50 miliona evra u Srbiji.

Rezultati od 12. juna

– 4 hapšenja u Španiji

– 7 pretresa kuća u Španiji

– zapljena nakita i vrhunskih satova, oružja i streljiva, 109.000 evra u gotovini, kao i elektronske opreme i drugih materijalnih dokaza

Ukupni rezultati akcije

– 40 hapšenja (od kojih tri visokovrijedne mete) u Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Španiji i Turskoj

– oko osam tona kokaina zaplijenjenog u Belgiji, Nizozemskoj i Španiji

– zapljena imovine, uključujući 12,5 miliona evra i tri miliona dolara u Brazilu te više od 50 miliona evra zamrznutih u Srbiji

– zajedničkim djelovanjem razbijena kriminalna mreža

Share.