Iako je mobilnost od presudne važnosti u savremenoj doktrini ratovanja, Velika Britanija potrošila je 4,5 milijardi dolara na razvoj novog tipa lakih tenkova koji ne mogu da pucaju u pokretu.

U izvještaju Tajmsa, oklopno vozilo Ajax ostavilo je odličan utisak na administraciju britanskog premijera Dejvida Kamerona. Toliko dobar utisak da je tadašnji prvi čovjek Dauning strita 10 odlučio da naruči 589 primjeraka, nakon dobijenog mišljenja vojnih čelnika.

Rokovi isporuke od tada su više puta odlagani, a vojska i dalje čeka na vozila. Tajms, međutim, otkriva da su kod novih tenkova uočeni tehnički problemi, uključujući veliku buku unutar vozila, ali još važnije da oružani sistemi ne mogu da pucaju u pokretu zbog vibracija.

Naoružan 40-milimetarskim topom i lakim mitraljezima, Ajax je namijenjen bliskoj podršci pješadiji i izviđačkim jedinicama. Činjenica da ne može pucati u pokretu čini ga beskorisnim u tim ulogama.

Uprkos tome, britanska vlada već je potrošila 3,2 milijarde funti u vozila, od ukupno planiranih 5,5 milijardi, navodi Tajms nakon uvida u dokumenta Ministarstva odbrane.

Parlamentarna tijela koja nadgledaju trošenje vlade veoma su nezadovoljna, a Tajmsovi izvori kažu da i nakon toliko potrošenog novca još nije isporučeno nijedno vozilo.Izvor:
Share.