in

U Đokovićevu čast osvanuo mozaik od 2.177 teniskih loptica

Rekord Novaka Đokovića po broju nedelja na vrhu ATP rang liste obeležen je i velikim portretom od teniskih loptica.

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, prvi ovakvog tipa u svetu, osvanuo je 8. marta na platou Teniskog centra „Novak“ na Dorćolu.

Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8 metara, a povrišinu od deset kvadratnih metara ispunjava 2.177 teniskih loptica.
Povod rada pod nazivom #2177, koji je ostvario arhitekta i umetnik Andrej Josifovski – poznatiji kao Pijanista – nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj Novakovih dana na prvom mestu ATP liste.

Podsetimo, Novak je danas, 8. marta započeo 311. nedelju kao prvi teniser sveta, čime je oborio rekord Rodžera Federera.

Radovi na portretu od loptica trajali su tri dana, od četvrtka pa sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutru postavljena poslednja loptica u mozaik.

Sve vreme se pazilo na detalje brižljivo osmišljenog dizajna, jer je svaka od loptica imala specifičnu šaru, boju i mesto u instalaciji, kako bi rad bio skroz spreman za dan kojim Đoković ponovo piše istoriju „belog sporta“.

„Loptice su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak, nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekhend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko“, rekao je autor instalacije Josifovski, koji dodaje da mu je veliki izazov predstavljalo kratko vreme za realizaciju, kao i značaj celog rada.

Novakov lik je izveden jedinstvenom umetničkom instalacijom, jer je i on, kako kaže umetnik, po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svetu.

„Njegova stalna pomoć siromašnoj deci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, borba za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, briga o kolegama i budućnost sporta ga čine istinskim herojem“, dodao je Josifovski.
Autor ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod oseća prema Đokoviću.

„Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A, upravo to mu se ne prašta, jer sport je odavno prestao da bude samo sport“.

Pravljenju instalacije se u jednom trenutku priključio i Novak. Pijanista i on su tada na teniskom terenu ukrstili sprej i reket, a ono što je nastalo ostaje kao jedinstven zalog kulturnoj baštini regiona.

Kao nastavak ovakvog projekta mogu se očekivati već najavljene saradnje na jačanju umetnosti i kulture i podizanju svesti o njihovom značaju.

Projektu su pomogli Jelena Đoković, Fondacija Novak Đoković, Soultatjm medija tim, Teniski centar Novak…

SDSS puca na dva dijela

Dodik: BiH pred izborom – ili poštovanje Dejtona ili razlaz