in

Šta se krije iza igranja Svjetskog prvenstva 2030. u šest država? Saudijci već trljaju ruke

FIFA je danas zvanično objavila da će Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine biti održano na tri kontinenta i u šest država.

Svjetsko prvenstvo će početi s uvodne tri utakmice u Urugvaju, Argentini i Paragvaju, a potom će se takmičenje nastaviti u Maroku, Španiji i Portugalu.

Tri utakmice u Urugvaju, Argentini i Paragvaju igrat će se povodom obilježavanja stote godišnjice turnira koji je prvi put održan 1930. Urugvaju.

Mnogi su bili iznenađeni ovakvom odlukom FIFA-e koja je u 22 takmičenja do sada samo jednom dopustila suorganizaciju dvije zemlje, Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine će biti održano prvi put u tri države i to SAD-u, Kanadi i Meksiku, a današnjom odlukom su najzadovoljniji u Saudijskoj Arabiji.

Naime, princ Mohammed bin Salman želi da njegova država organizuje Svjetsko prvenstvo 2034. godine, a današnjom odlukom FIFA-e širom su mu otvorena vrata za to.

Naime, FIFA od završetka Drugog svjetskog rata ima pravilo da se svjetska prvenstva ne mogu održavati dva puta zaredom na istom kontinentu.

S obzirom da će se SP 2026. održati u Sjevernoj Americi, a SP 2030. u Južnoj Americi, Evropi i Africi, jasno je da će se SP 2034. održati u Aziji.

Iako je Australija najavila kandidaturu za Mundijal 2034., iz Azijske fudbalske federacije (AFC) su poručili kako je ne podržavaju, te da će lobirati za kandidaturu Saudijske Arabije.

Tako ćemo skoro sigurno u razmaku od 12 godina imati dva Mundijala u pustinjskim zemljama.

Nude platu skoro 10.000 KM, ima svega nekoliko uslova

Tekvondo klub Jopa: Tri predstavnika na Evropskom prvenstvu u Beogradu