in

Smanjuje li se Premijer liga BiH na 10 klubova

Vico Zeljković, prvi čovjek fudbala Republike Srpske i BiH po prvi put je javno govorio o ideji skraćenja Premijer lige BiH u narednom periodu.

“Smatram da bi sa tim još više podigli kvalitet samog fudbala gdje bi liga imala još bolju infrastrukturu, jer bi bila kraća liga i omogućili bi još veći broj derbija i boljih utakmica i to je nešto o čemu ćemo razgovarati u narednom periodu. Ovo je tek u formi ideje i prvi put spominjem, tek ćemo o tome razgovarati na organima a sprovešćemo i sportsku raspravu sa medijima da vidimo kako se gleda na jedan takav potez. Naravno da ćemo uključiti i 100% klubove da vidimo njihova razmišljanja “, rekao je Vico Zeljković

Dan kasnije stižu i prve reakcije od glavnih aktera sa terena. Premijerligaško društvo sa deset klubova, ideja je koja bi, u slučaju realizacije mogla da bude pun pogodak, mišljenje je Srđan Grahovac, kapiten banjalučkog Borca.

“Vidjećemo da li će do toga doći, ja lično mogu da kažem mislim da je to odlična ideja, mislim da će se više koncentrisati kvalitet samih igrača u manje klubova. Mislim da će biti više derbija, više zanimljivih utakmica iako se već do sad ova liga od 12 klubova pokazala da nema lakih protivnika sve su utakmice neizvjesne i zanimljive. Sa tim skraćivanjem mislim da bi takmičenje bilo još dosta zanimljivije “, kazao je Srđan Grahovac.

Svoj sud na ovu temu, kad za to vrijeme dođe, daće i trenerska struka, a među onima koji bi već danas pristali da se Premijer liga BiH igra sa deset klubova je i Vlado Jagodić, trener fudbalera dobojske Sloge. Brojni su, kaže, razlozi koji idu u prilog ovoj ideji koju i sam odavno zagovara.

“Većina klubova koji ozbiljno planiraju da budu premijerligaši iza kojih stoje gradovi a ja mogu slobodno reći da je Doboj taj, prave hibridne terene, reflektore samim tim treba stvoriti tu Superligu ili Premijer ligu kako god da se zvala. Treba stvoriti od ekipa koje imaju infrastrukturno pokriveno sve, naravno kvalitet i budžet. To će onda donijeti dodatni kvalitet, možemo mi postići broj utakmica od 36 naravno ako se igra četiri kruga kao što igraju mnoge države ili da se neki plej of igra uglavnom na 10 klubova, klao što ja pričam već tri četiri godine da Premijer liga to treba da uradi. Kao što mora i da razmišlja ozbiljno i o drugom stepenu takmičenja gdje je preduslov za ulazak u taj najjači “, poručuje Vlado Jagodić, prenosi ATV.

Dalji razvoj infrastrukture preduslov je za kvalitet takmičenja, kaže Goran Arbutina, novinar portala „Mondo“, koji ističe još nekoliko stavki neophodnih da se ispune kako bi se „ligom 10“ postigao željeni cilj.

“Dobar posao je odrađen izgradnjom terena kako u Prvoj ligi Republike Srpske tako i klubova koji su u Premijer ligi BiH. Takođe potrebno je misliti i o tim derbijima koji će sada biti učestaliji, o navijačima, potrebno je obezbijediti bezbijednost tih navijača. Mislim da nema smisla da se ti debiji kojih će biti više, u svakom kolu imaćemo više derbija, da se oni igraju bez domaćih i gostujućih navijača, tako da mislim da je to potrebno uraditi prije svega. Skraćenje lige neće imati smisla ako se ne reorganizuju niže lige, odnosno prva liga Federacije i Republike Srpske kao i sistemski niže lige od njih. Potrebno je da klubovi dostignu viši nivo kako bi mogli da konkurišu i da budu u tom kruku 10 klubova koji će igrati Premijer ligu ” , istakao je Goran Arbutina.

Na prostoru od Vardara do Triglava „Liga 10“ godinama se već igra u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnog Gori.

12 klubova, poput Premijer lige BiH, u elitnom razredu ima još Sjeverna Makedonija, dok je najbrojnije superligaško društvo Srbije u kojem nastupa 16 ekipa.

Prvi sud sportske javnosti, kaže, da je desetka idealna mjera za ovdašnji fudbal.

Sve više žena u paklu kocke

Prvi rezultati istrage “udesa” na letu “Er Srbije”: Piloti nisu postupili po naredbi (VIDEO)