in

Skandal u Kijevu zbog zajedničke fotografije ukrajinske i ruske atletičarke

Ministarstvo odbrane Ukrajine obaviće razgovor sa atletičarkom Jaroslavom Magučih, koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila bronzu na takmičenju skoku uvis, zbog fotografije sa Ruskinjom Marijom Lasickene, koja je osvojila zlato, saopštila je zamenica ministra Ana Maljar.

Lasickene je pobedila na takmičenju preskočivši 2,04 metara. Druga je bila Australijanka Nikola Makdermot, a treća – Ukrajinka Jaroslava Magučih. Posle pobede, ukrajinske sportistkinje čestitale su Ruskinji na osvojenoj tituli, a Lasickene i Mahučih su napravile nekoliko zajedničkih fotografija. Neki ukrajinski mediji, kao i nacionalisti, kritikovali su fotografiju, a ekstremisti su počeli da ostavljaju uvredljive komentare na Fejsbuku ukrajinske atletičarke.

Zamenica ukrajinskog ministra objasnila je da je Magučih mlađi poručnih Oružanih snaga Ukrajine.

„Fotografija Jaroslave pored atletičarke Marije Lasickene, koja je nastupala za tim Olimpijskog komiteta Rusije, izazvala je negodovanje u društvu. Sportisti koji predstavljaju Ukrajinu na međunarodnim takmičenjima treba da shvate da rusko-ukrajinski rat traje u Ukrajini i to nameće određena ograničenja i odgovornosti“, napisala je Maljarova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, nemarno ponašanje sportista može postati „predmet informacionih specijalnih operacija neprijatelja“.

„Istovremeno vas molim da prestanete sa progonom Jaroslave dok ne čujemo njeno objašnjenje. Jaroslava Magučih se trenutno nalazi u Tokiju. Odmah po njenom povratku planirala sam sastanak sa njom. Obavestiću vas o rezultatima razgovora“, dodala je ona.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Sramotan potez Francuza Amdunija

Milanović optužio BiH za sabotažu