Šahovski velemajstor, 19-godišnji Hans Niman, oglasio se nakon bizarnih optužbi da je varao u meču sa prvim igračem svijeta Magnusom Karlsenom.

Sama optužba da je varao ne bi bila bizarna, nije rijetka pojava da se govori o varanju u šahu, ali ova optužba je odjeknula zbog načina na koji je navodno izvršena.

Na društvenim mrežama se pojavila teorija prema kojoj je Niman pobjedio Karlsena jer je tokom meča imao vibrirajuće analne loptice u rektumu kojima ga je nepoznati asistent stimulisao bežičnom kontrolom baš u trenucima koji su bili ključni da Niman preokrene i pobjedi.

On je odgovorio na optužbe.

Niman je ranije priznao da je varao na onlajn turnirima između 12. i 16. godine tako što je dozvolio kompjuteru da bira poteze, ali je ovoga puta uzvratio na prozivke i porekao sve optužbe.

– Nikada nisam varao u mečevima uživo. Ako želiš da se skinem potpuno go, uradiću to. Nije me briga, znam da sam čist. Mogu da igram u kutiji bez struje ako moram. Nije me briga. Ovdje sam samo da pobjedim na pošten način, rekao je Niman, piše Sportal.

Share.