Rumunija je napravila iznenađenje na Evropskom prvenstvu u fudbalu i u Minhenu je pobijedila Ukrajinu prilično ubjedljivo – 3:0. Prije meča bili su otpisani, imali su ulogu autsajdera, a onda su na terenu sa dva prelijepa gola sa velike udaljenosti i majstorijom u petercu došli do ubjedljivog trijumfa.

Sve to oraspoložilo je rumunske navijače koji su bili na tribinama “Alijanc Arene”, pa su tako u jednom momentu počeli i da provociraju protivničke navijače. Sa tribina se čulo “Putin, Putin” što je samo dodatno iznerviralo pristalice ukrajinskog tima. Inače, na stadionu je prema zvaničnim podacima bilo 61.591 navijača.

Golove za Rumune postigli su Stanču, Marin i Draguš. “Bio je ovo prvi gol u mojoj karijeri. Ovaj dres mi znači sve. Dati gol na ovakvom takmičenju i ostvariti pobjedu na ovakav način, to je nevjerovatno. Podrška je bila nestvarna, nikada nisam ovako nešto doživio. Moji roditelji, rođaci, supruga, svi su bili u suzama. Zahvalan sam svima na podršci i nadam se da smo ih usrećili”, poručio je Nikolaj Stanču strijelac prvog gola.

Napravili su Rumuni tako veliki korak ka prolasku u narednu fazu takmičenja, drže sudbinu u svojim rukama. U drugom kolu igraju protiv Belgije, prvog favorita grupe, pa onda četiri dana kasnije igraju sa Slovačkom.

Share.