in

Reprezentacija Avganistana se sklonila u Srbiju poslije SP u boksu: Ubit će nas ako se vratimo

Bokserska reprezentacija Avganistana ostala je u Srbiji nakon Svjetskog prvenstva za muškarce nakon što je odlučila da se ne vraća u svoju zemlju, koja je sada pod talibanskim režimom.

Kako prenosi AFP, 11 boksera i dva zvaničnika ostali su u Srbiji nakon šampionata. Jedan od afđvganistanskih boraca, Hasib Malikzada, potvrdio je da se tim kretao između hotela i teretana kako bi trenirao tokom dužeg boravka u Srbiji.

Malikzada je upozorio da će ih talibani ubiti ako pronađu tim i potvrdio da je već zatvorio svoju teretanu u Kabulu ubrzo nakon što su talibani zbacili s vlasti vladu u augustu.

“Nakon dolaska talibana, nismo mogli da nastavimo boksati”, rekao je za AFP.

Osim toga, Waheedullah Hameedi, generalni sekretar Afganistanske bokserske federacije, objasnio je da mu je savjetovano da se ne vraća u Avganistan.

“Primio sam previše upozorenja”, dodao je.

Talibani su izrazili svoje protivljenje boksu kada su vladali Avganistanom 1990-ih i zabranili su ga kao sport nakon što su tvrdili da je “protiv ljudskog dostojanstva”. Još nisu donijeli odluku o boksu u zemlji, ali su izjavili da će promovisati sportove poput kriketa.

Stotine sportista pobjeglo je iz zemlje nakon što su talibani preuzeli vlast, ali postoji zabrinutost za one koji su još uvijek u Avganistanu.

Trebinjci dočekali zatvoreni bazen

Hoće li biti bojkota izbora?