in

Preminuo Ivica Osim, legenda bh. fudbala

Foto: Nezavisne

Legenda bh. fudbala Ivica Osim preminuo je u 81. godini života, potvrđeno je za Klix.ba. Osima je smrt zatekla jutros u 10.00 sati u Gracu gdje je živio posljednjih nekoliko godina.

Vijest je potvrdio i sportski komentator i prijatelj porodice Sabahudin Baho Topalbećirević.

“Mislio sam da ovo neću nikad napisati…a bojao sam se tog trenutka…dragi prijatelji, napustio nas je Švabo, nas veliki Ivica Osim. Potvrdila mi je to njegova životna saputnica, Asima. Duboko me potresla ova vijest, jer Švabo i njegova porodica moji su veliki prijatelji. A Švabo je bio na neki način i moj mentor, jer puno toga sam naučio u višesatnim razgovorima sa njim. Tu vezu nikada nismo prekidali, bilo gdje na svijetu da ga je odveo njegov trenerski poziv, nalazio sam način da se čujemo i razgovaramo. Dva filma sam uradio o njemu” napisao je Topalbećirević.

6. maja 1941. u Sarajevu je rođen jedan od fudbalskih velikana Ivica Osim.

Legendarni “Štraus sa Grbavice” fudbalsku karijeru je počeo 1954. godine u omladinskom pogonu sarajevskog Željezničara za čiji prvi tim je debitovao 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka.

Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur i Valensijen.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 utakmica i postigao osam golova. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao 4 gola.

Kao trener vodio je Željezničar, Partizan, Panatenaikos, Šturm, Džef Junajted, te reprezentacije Jugoslavije i Japana.

Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek bila usmjerena ka napretku.

Popularni Švabo 22. decembra 2016. godine proglašen je za počasnog predsjednika Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za životno djelo u Izboru najboljeg sportiste BiH u tradicionalnoj organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Majka i kćerka poznate na internetu kao ukrajinske vojnikinje zapravo su Ruskinje

Šarović: Hitno utvrditi pravi uzrok požara u IRB-u