in

Orlići su prvaci košarkaške Evrope!

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Nišu. Orlići su u finalu bili bolji od Španije, trostukog uzastopnog šampiona u ovoj konkurenciji, koju su savladali sa 81:71.

U fantastičnoj atmosferi niškog Čaira, Španci su zadavali dosta problema ekipi selektora Nenada Stefanovića. Ipak, u drugom poluvremenu je do izražaja došao kvalitet naših momaka koji su sredinom poslednje četvrtine, trojkama Ristića i Nikolića, otišli na 13 poena razlike (69:56) i tako prelomili ovo finale.

Blistali su Nikola Topić i Mitar Bošnjaković koji su ubacili preko 20 poena, ali je ceo tim koji je selektirao trener FMP-a Stefanović pokazao veliko srce i borbenost čak i kada je protivnik u prvom delu imao malu pomoć sudija i vodio.

Od starta utakmice na parketu se vodila velika borba za svaku loptu. Na kraju prve deonice na semaforu je pisalo 21:21, a na kraju druge, Srbija je vodila sa 41:40.
U drugom poluvremenu, nastavljen je rat nerava. Srbija je imala pet poena viška uoči poslednjeg kvartala (56:51), a prava erupcija oduševljena u Nišu usledila je posle već spomenutih trojki Ristića i Nikolića za 69:56.

Bilo je jasno da se Španija neće predati, da će nastojati da stigne do egala i preokreta, međutim naši momci, na krilima sjajnih navijača, uz ogromnu energiju na parketu, uspeli su da stignu do zlata i do evropskog trona.

Najefikasniji u sastavu Srbije bili su Nikola Topić sa 24, Mitar Bošnjaković sa 22, Andrej Mušicki sa 12, Aleksa Ristić sa osam poena. Kod Španije, Mario-Superi je postigao 17, Ugo Gonzales 16, Lukas Langarita 12, a Adaj Mara 10 poena.


Cvitanović: Strane sudije trebalo je da davno odu iz Ustavnog suda BiH

Njemačka olakšava dobijanje dvojnog državljanstva