in

Oči svetskog fudbala uprte u Beograd – sve je spremno za večiti derbi

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana u sredu u 18 časova sastaju se u 164. „večitom derbiju“ koji će nam dati odgovor na pitanje – da li klub iz Humske može da se umeša u borbu za titulu?

Dva najveća srpska kluba nalaze se u fenomenalnim formama, te godinama ekipe nisu u ovakvom raspoloženju, sa čak 17 pobeda u nizu u svim takmičenjima, čekale derbi.

Utakmica Zvezde i Partizan najveća je u ovom delu Evrope, pa će i oči svetskih medija biti uprte u prestonicu Srbije, nakon čega će se pažnja usmeriti na četvrtfinala Lige šampiona koja su na programu u 21 čas.

Crveno i crno-beli posebno su raspoloženi na poslednjih pet utakmica na kojima su postigli 18 (Zvezda), odnosno 19 golova (Partizan).

Ovo sve bi moglo i da nasa zavara, pa da na „Mitiću“ gledamo uspavanku kao što je bio slučaj u prethodnim derbijima, ali forma timova nam daje za pravo da se nadamo, konačno, dobrom fudbalu na najvećoj srpskoj sportskoj priredbi.

Trener Dejan Stanković pred duel je istakao da je prioritet pobeda, te da se neće buniti bila ona 1:0 ili 3:0.

„Sutra ćemo uraditi sve da svi koji budu gledali utakmicu uživaju u fudbalu. Naravno, biće i taktike i nadmudrivanja. Pobeda od 1:0 i od 3:0 nosi isti broj bodova. Mnogo puta sam govorio o tome. Cilj nam je jasan, svaki derbi piše istoriju i poseban je na svoj način“, rekao je Stanković u utorak na konferenciji za štampu.
Zvezda je u duelu sa Milanom pokazala kvalitet, pokazala je znanje, ali nije bilo velikog pritiska kao što je to pred svaki duel sa Partizanom.

„Poznajemo se međusobno. Nisam siguran da može da bude nekih iznenađenja. I kod nas i kod njih ima 12,13 igrača koji kruže oko startne postave. Ono što krasi Partizan to su kontre, odsecanje lopte na sredini i direktna igra. Rade dobro, uspevaju sebi da naprave prostor pred kraj i ne idu u visok presing, jer imaju brze napadače“, otkriva Stanković.

Svakako veći pritisak je na igračima Aleksandra Stanojevića, pošto porazom ili remijem ostaju daleko od borbe za titulu, a sa tri boda iz ovog meča uneli bi dramu u borbu za šampiona Srbije.

„Utakmica će sigurno odlučiti da li smo u igri za titulu ili nismo. Nama ništa ne znači pobeda u derbiju, ako ne osvojimo titulu. Najviši cilj je titula. Ova utakmica nam daje priliku da donesemo neizvesnost do kraja. Samo nas pobeda drži u tome. Ako izgubimo, nemamo šanse za titulu“, iskren je Stanojević.
Kada je reč o startnim postavama, Stanojević je otkrio da ima tri dileme i da su svi zdravi.

„Imamo tri dileme trenutno. U dobrom smo ritmu, formi, teško je iskristalisati 11 igrača. Imamo za sada tri dileme. Nema tu mnogo šta da se krije, kako funkcionišemo. Svi su spremni. Imali su određenih komplikacija i Urošević i Zdjelar, ali svi su spremni…“, kazao je trener Partizana.

Dejan Stanković nalazi se u sličnoj poziciji, ima sve igrače na raspolaganju i sam priznaje da se nalazi na slatkim mukama.

„Svi igrači su mi na raspolaganju, slažemo kockice i ‘nameštamo’ glavu za ono što nas čeka. Igramo kod kuće i u takvom slučaju uvek idemo na pobedu. Derbi je težak za prognozu i zbog toga moramo biti pribrani, znati šta radimo, ali i poštovati igru i protivnika. Ne plašimo se nikog, i spremamo se dobro. Ovo je istorija, nešto na šta je Srbija ponosna. Mi čuvamo i respektujemo ovu utakmicu“, rekao je Stanković.

Kada je o spekulacija o startnoj postavi, Stanković najviše dilema ima u napadu – da li da ide sa Benom ili Falčinelijem?

U odbrani neće biti promena, na golu će biti Borjan, a ispred Rodić, Degenek, Milunović i Gajić. Ispred bi trebalo da igraju Nikolić i Sanogo, a onda dolazimo do „slatkih muka“.

Gelor Kanga konkuriše za tim, ali je imao problema po dolasku u Beograd, dva dana je čekao na aerodromu, te će se teško naći od starta među jedanaestoricom.

Ispred Nikolića i Sanoga igraće Mirko Ivanić, a po bokovima će napadati, levo Aleksandar Katai i desno Željko Gavrić. Talentovani Gavrić nalazi se odličnoj formi i dobiće prednost u odnosu na Falka, Srnića, Vukanovića…

Najveće pitanje je ko će predvoditi napad. Sve ukazuje na to da će Ben od starta biti na terenu, ali ne isključuje se mogućnost da to bude i Italijan.

Dakle, potencijalna postava Crvene zvezde: Borjan – Rodić, Degenek, Milunović, Gajić – Sanogo, Nikolić – Ivanić, Gavrić, Katai – Ben.
Dolazimo i do Partizana. Stanojević je rekao da ima tri dileme i one su uglavnom u vezi sa ofanzivnim delom terena. Među stative će Vladimir Stojković, bekove će igrati Obradović i Miljković, a štoperska par činiće Vujačić i Marković.

Dolazimo do veznog reda gde su na prethodnim derbijima Šćekić i Zdjelar činili su sjajan tandem, ali ovoga puta trener Partizana mogao bi da ih razdvoji, odnosno da umesto Zdjelara na teren izađe Miloš Jojić.

Ispred će igrati Natho, na levom krilu supertalentovani Jović, a na desnom prednost bi trebalo da dobije Takuma Asano. To znači da će na klupi, verovatno, ostati Sejduba Suma, Lazar Marković i Filip Stevanović.

U napadu nema dileme, Filip Holander biće najbliži stativama protivničkog gola, te je potencijalna postava Partizana: Stojković – Obradović, Vujačić, Marković, Miljković – Šćekić, Jojić – Natho, Jović, Asano – Holander.
Istorija nam ne dâ da se nadamo vrhunskom fudbalu, mnogo puta su nas „prevarili“ fudbaleri Zvezde i Partizana, ali ovoga puta timovi su u odličnim formama, te nema razloga da gledamo uspavanku.

Na kraju treba dodati da će pravdu u 164. derbiju deliti Novak Simović.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Neprijatan trenutak: Ursula fon der Lajen ostala bez stolice na sastanku sa Erdoganom

Haos na izboru za mis, otela krunu pobjednici i povrijedila joj glavu