in

Na današnji dan 1991. Monika Seleš ostvarila san svake teniserke

Tog 11. marta 1991. godine i zvanično je objavljeno – Monika Seleš, sa samo 17 godina, uspjela je da ostvari san svake teniserke i da zamijeni veliku Štefi Graf na prvom mjestu liste najboljih teniserki na svijetu.

Penzionisala se 2003. godine, ali daleko je od zaboravljene u svijetu tenisa. Monika Seleš danas živi u Americi, ali uspijeva da inspiriše mlade teniserke iz čitavog svijeta, koje iz njenog primjera mogu da vide da je svaki uspjeh moguć i da, ukoliko se uloži dovoljno truda, svaki san može da se ispuni.

Uspon Monike Seleš u svijetu tenisa nije bio iznenadan. Naprotiv, još kao djevojčica, sa samo šest godina, prvi put je stala na teren i uzela reket u ruke, a tri godine kasnije pobijedila je u prvom meču.

Vremenom se ljubav prema tenisu povećavala, a 1988. godine počinje profesionalno da se bavi tenisom.

Naredne godine uspjela je da osvoji WTA turnir u Hjustonu i stigla do polufinala Rolan Garosa, gdje je izgubila od tada već iskusne njemačke teniserke Štefi Graf.

Tokom prve profesionalne sezone u karijeri, uspjela je da se probije do šestog mjesta na listi najboljih teniserki svijeta.

Uspon do prvog mjesta
Iako je 1989. u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske izgubila od Štefi Graf, već 1990. godine pokazala je da je pred njom blistava budućnost.

Ovog puta sa Graf se susrela u finalu Rolan Garosa i u samo dva seta, Seleš je uspjela da joj se revanšira za prošlogodišnji poraz i prekine niz Njemice od 10 uzastopnih osvojenih grend slemova.

Ova pobjeda i prvi osvojeni grend slem turnir označio je početak “ere” Monike Seleš, koja i danas važi za najmlađu teniserku koja je ikada osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske, jer je tada imala samo 16 godina.

Pobjede su otad za mladu Moniku Seleš postale rutina – u naredne dvije godine uspjela je da odbrani titulu na Rolan Garosu, osvojila je tri uzastopne titule na Otvorenom prvenstvu Australije od 1991. godine do 1993. i dvije titule na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, 1991. i 1992. godine.

Na vrhu svijeta
Iako je uspon Monike Seleš počeo nešto ranije, sam vrhunac karijere doživjela je od 1991. do 1993. godine, kada je bila neprikosnoveni šampion i lider na listi najboljih teniserki svijeta.

Srpski i jugoslovenski mediji su narednih dana objavljivali brojne tekstove o mladoj šampionki, a svaki je govorio isto – Seleš je rođena da bude kraljica. I vjerovatno je svakom stanovniku sa ovih prostora tada srce makar na kratko zaigralo.

Nesreća i iznenadni prekid karijere
Od 1991. do 1993. Monika Seleš je osvojila sedam od osam grend slem turnira na kojima je učestvovala, postigavši rekord od 55 pobjeda i samo jednog poraza, a stigla je do finala na 33 od 34 odigrana turnira.

Međutim, sreća je u ovom slučaju bila kratkog daha, te je Seleš 1993. godine, upravo na teniskom terenu, doživjela nesreću za koju se smatra da je prekinula jednu od najblistavijih karijera u istoriji tenisa.

Fizički je uspjela da se brzo oporavi, ali napad je ostavio psihološke posljedice zbog kojih na teren nije mogla da se vrati naredne dvije godine. A i kasnije, kada se vratila tenisu, nije uspjela da ostvari uspjehe koje je nizala prije povrede.

Ipak, i nakon povrede, uspjela je da napravi veliki uspjeh osvojivši Otvoreno prvenstvo Australije 1996. godine, a dvije godine kasnije poražena je u finalu Rolan Garosa.

Letjelica ruske proizvodnje stigla iz Ukrajine preko mađarske, zakazao PVO NATO-a?

Masovni miting podrške Rusiji: Sirijski vojnici hoće u Donbas (video)