in

Mobing zbog nacionalnosti: Ima li smisla igrati za reprezentaciju BiH?

Košarkaški zvaničnici Srpske zgroženi su saznanjem da u mlađim selekcija reprezentacije BiH postoji mobing, i to isključivo zbog nacionalne pripadnosti.

Informacija da selektor ženske pionirske reprezentacije Jasna Sliško ne dozvoljava igračicama da postignutu trojku proslavljaju sa podignuta tri prsta nadrasta sportske okvire i ulazi u političku sferu, što je za sportske radnike nedopustivo. U selekciji BiH do 14 godina igraju dvije košarkašice iz Banjaluke, koje su suočene sa skandaloznim zahtjevom selektorke koja je juče u izjavi za naš list rekla da u toj njenoj naredbi nema ništa sporno i da niko neće dizati tri prsta dok je ona na poziciji selektora.

I dok bi u normalnim zemljama selektor trebalo da spusti tenzije, bude pedagog, u BiH se zbog nacionalne pripadnosti postavljaju neka potpuno suluda pravila. Košarkaški savez Republike Srpske (KSRS) najoštrije je osudio ponašanje selektora Jasne Sliško i drugih vinovnika koji su zabranili reprezentativkama iz Srpske da proslavljaju pogotke za tri poena dižući tri prsta, a protiv Sliško je podnesen i zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Podsjećaju da su dvije djevojčice srpske nacionalnosti doživjele i prijetnje i uznemiravanje na nacionalnoj osnovi.

– Možete li uopšte zamisliti da djevojčice u ovom uzrastu, kada im prije svega treba usaditi ljubav prema košarci i dresu koji nose, od reprezentacije za koju igraju dožive takvu torturu. U 2022. godini, u jednoj evropskoj zemlji, to je nezamislivo – navedeno je u saopštenju KSRS koje potpisuje predsjednik Aleksandar Đurđević.

Pored prijetnji i uznemiravanja na nacionalnoj osnovi koje su djevojčice doživjele u reprezentaciji BiH, iz KSRS podsjećaju i da se prije nekoliko dana pobjeda seniorske reprezentacije BiH u Kelnu protiv Francuske “slavila” sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH. I to nije prvi, a vjerovatno ne i posljednji put.

– Poslije ovih skandala pitamo se da li neko iz Srpske uopšte treba slati svoje dijete da igra za reprezentaciju BiH – kazali su iz KSRS.

Iz saveza su istakli da su prema prijavi klubova i roditelja djevojčica juče podnijeli zahtjev Disciplinskom sudu Košarkaškog saveza BiH za pokretanje disciplinskog postupka protiv Sliško.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Košarkaškog saveza BiH Boris Spasojević za “Glas Srpske” je istakao da ga je sa cijelom situacijom upoznao generalni sekretar KSRS Dragan Ćazić.

– Podnijeli smo disciplinsku prijavu protiv selektora Jasne Sliško zbog maltretiranja, vrijeđanja i omalovažavanja igračica koje su nastupale za U-14 selekciju. Ona je već stigla na adresu Disciplinske komisije saveza i očekujem da ona zauzme stav povodom svega toga. Poslije njihovog oglašavanja slučaj dolazi na sjednicu UO saveza, koja bi trebalo da bude održana krajem ovog mjeseca ili početkom oktobra pred start prvenstva – kazao je Spasojević, dodavši da će lično insistirati na tome da se slučaj dovede do kraja.

Spasojević dovodi u pitanje i stručnost selektora, a očekuje i kaznu.

– Ne znam ko je Sliško postavio na mjesto selektora, znam da to radi Stručni savjet i oni su vjerovatno procijenili, ne znam na osnovu čega, da ona može obavljati tu dužnost, ali UO rukovodi savezom i ona odgovara njemu. Ako se utvrdi da je bilo neregularnosti, naravno da ćemo tražiti da Sliško prema pravilniku i zakonu bude kažnjena – rekao je Spasojević.

Region šokiran

Informacija da Jasna Sliško zabranjuje igračicama da postignutu trojku proslavljaju podignutim palcem, kažiprstom i srednjim prstom, iako je u pitanju službeni znak FIBA kojim se čak koriste i sudije, odjeknula je juče, nakon objave u “Glasu Srpske”, u cijelom regionu. Tekst su pod oznakom “skandalozno” prenijeli vodeći mediji u susjednim zemljama i BiH.

Nurkić ponovo vrijeđa Srbe: Imamo tri Bosanca, tri Hercegovca i trojicu ne znam kako da ih nazovem

Preventivni pregledi Doma zdravlja Bijeljina