in

Milica Mandić osvojila prvo zlato za Srbiju na OI

Srpska reprezentativka u tekvondou Milica Mandić osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je u finalu kategorije preko 67 kilograma savladala Korejku Dabin Li 10:7.

Mandićeva je Srbiji donela treću medalju na ovim Igrama, a prvo najsjajnije odličje.

Stigla je do drugog zlata u karijeri, nakon što je bila najbolja u Londonu 2012. godine.

Prethodno, Mandićeva je u polufinalu savladala mladu Francuskinju Alteu Loran (7:5), u četvrtfinalu je bila bolja od Poljakinje Aleksandre Kovalčuk (11:4), dok je na startu pobijedila Fejt Ogalo iz Kenije (13:0).

Srpska šampiona upisala se zlatnim slovima u istoriju i na veličanstven način završila karijeru, s obzirom na to da je najavila da će se poslije Igara u Tokiju povući iz aktivnog bavljenja sportom.

Prvu rundu obilježila je apsolutna dominacija srpske takmičarke, koja je prvo jednom udarila rivalku u oklop, pa i u kacigu i nakon uvodnog dijela finala vodila sa 5:0. Nakon druge runde rezultat je bio 6:3 i sve je bilo otvoreno.

Taj dio borbe obilježilo je nekoliko spornih poteza, hvatanja i obaranja, zbog čega su tražena i dva čelendža, po jedan na obje strane – ali nisu prihvaćeni.

U posljednjoj rundi viđena je velika drama, južnokorejska takmičarka je izjednačila na 6:6, a onda je Milica Mandić napala i u stilu velikog šampiona došla do zlata.

Inače, u Tokiju je Srbiji prva medalja stigla iz streljaštva, Damir Mikec je osvojio srebro, a druga je tekvondo doneo, što postaje tradicija, nakon sjajnih borbi Tijane Bogdanović i bronze.

Od osamostaljenja i Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, ovo je tek četvrta zlatna medalja Srbije. Prvu je osvojila upravo Milica Mandić u Londonu 2012, a druga i treća stigle su na prošlim Igrama u Tokiju, prvo od rvača Davora Štefaneka, pa vaterpolo reprezentacije.

Ukupno je Srbija osvojila 31 zlatnu medalju, tri kao Kraljevina Jugoslavija, 23 za vreme SFJR i dve u doba Srbije i Crne Gore.

Srebrenica oblijepljena slikama Ratka Mladića

Potez koji je promenio sve: Retka prilika da se Srbi slože — iskorišćena