in

Međunarodna teniska federacija: Đoković ima pravo da iskaže svoj stav

Foto: Tanjug/AP

Srpski teniser Novak Đoković porukom “Kosovo je srce Srbije” nije prekršio nijedno pravilo, jer Pravilnik Gren slema ne zabranjuje političke izjave, saopštila je Međunarodna teniska federacija.

Đoković je u ponedjeljak, 29. maja, nakon pobjede u prvom krugu Frenč opena na kameri napisao “Kosovo je srce Srbije”, u vrijeme pojačanih tenzija na Kosovu i Metohiji i nakon sukoba članova kosovske policije i Kfora sa Srbima koji su mirno protestovali u Zvečanu.

Olimpijski i teniski savez samoproglašenog Kosova optužili su Đokovića za pogoršavanje situacije ispisivanjem poruke na kameri koja je direktno prenosila meč.

ITF je saopštio da je primio pismo teniskog saveza samoproglašenog Kosova i da je ono proslijeđeno relevantnim organima u organizaciji Gren slema, ali da ne postoji odredba kojom se zabranjuju političke izjave, javio je Rojters.

“Pravila za igrače na Gren slem događajima određuje Pravilnik Gren slema, koji primjenjuju organizatori i regulatorni organi. Ne postoji odredba koja zabranjuje političke izjave”, naveo je portparol ITF-a u saopštenju poslatom u elektronskoj poruci.

Đoković će kasnije danas igrati protiv Mađara Martona Fučoviča.

Odlaže se protest “Srbija protiv nasilja”

Brčaku sedam i po godina zbog pokušaja ubistva