in

Ivana (Španović) Vuleta je svetska dvoranska šampionka u atletici!

Foto: Youtube/Screenshot

NAVIKLA JE naša najbolja atleričarka da obraduje Srbiju, a to je učinila i novim podvigom u disciplini skok u dalj.

Ivana Vuleta, devojačko Španović, od danas je (ponovo) svetska dvoranska šampionka!

Ona je u Beogradu, na prvenstvu planete koje se održava u glavnom gradu naše zemlje, u fantastičnom finalu ostavila konkurenciju iza sebe i trijumfovala rezultatom od 7,06 metra.

Ali, kakvo je to samo finale bilo…

Od prestupa do titule

U prvoj seriji, naša atletska diva je prestupila, ali je skokom od 6,89 metara u drugoj preuzela vodeću poziciju.

Tada je drugi najbolji rezultat bio Amerikanke Tifani Flin, 6,78, a potom je u trećoj seriji, u kojoj je Ivana Vuleta opet prestupila, na drugo mesto izbila Nigerijka Ese Brum sa 6,85.

Posle tri skoka, iz konkurencije je ispalo sedam atletičarki, a među njima i naša mlada Milica Gardašević, koja je rezultatom 6,59 zauzela deveto mesto na ovom šampionatu planete.
Četvrta serija nije donela veću pretnju po lidersku poziciju, jer je Brum “doletela” posle 6,66 metara, a onda je Ivana Vuleta sjajnim skokom učvrstila prvo mesto – 7,06.

U petoj seriji su pripretile i Britanka Loren Judžen, koja je skokom od 6,78 došla na treće mesto, te Nigerijka Brume, koja je sa 6,76 popravila svoj prethodni rezultat, ali nije ugrozila Srpkinju koja je prestupila, pa je ostala poslednja serija da razreši dramu.

A u njoj je Judženova napravila prestup, pa kada je Brumeova propustila da preuzme lidersku poziciju, jer je svojim poslednjim skokom ostvarila rezultat od 6,67, postalo je jasno da je Ivana Vuleta šampionka sveta.

Probala je naša atletičarka da u 6. seriji novim sjajnim skokom dodatno obraduje publiku u Beogradu, ali to što je napravila prestup, nije nikoga razočaralo – već je uveliko otpočinjalo slavlje zbog njene svetske titule koju joj je doneo pomenuti skok od 7,06.

Ivana (Španović) Vuleta – nestvarna biografija

Još 2008, kada je postala juniorska šampionka sveta u skoku u dalj, Ivana, tada Španović, je najavila blistavu karijeru.
A nagrade su se ređale, iz godine u godinu.

Recimo, 2009. je bila najbolja na Univerzijadi. Zlato je osvojila i na Mediteranskim igrama 2018. Triput je bila pobednica Dijamantske lige (2016, 2017. i 2021), tri puta i evropska prvakinja u dvoranskim uslovima (2015, 2017, 2019), a jednom i šampionka Evrope na otvorenom (2016.).

Do ovog zlatnog uspeha u Beogradu, svetska dvoranska prvakinja je bila 2018, a ima i srebro (2016.) i bronzu (2014.). Na otvorenom je dvaput bila treća na planeti (2013. i 2015), a bronzu je osvojila na Olimpijskim igrama održanim 2016. u Rio de Žaneiru.

NJen najduži skok na otvorenom je 7,1 metar, a u dvoranskim uslovima 7,24, koliko je skočila u Beogradu 2017. godine.

Crnadak: Dovedeno je u pitanje redovno održavanje općih izbora u BiH

Svet u neverici: Dušan Tadić zgrabio saigrača i bacio ga o tlo