in

Igrač Phoenixa dočarao kako je teško čuvati Jokića: Tukao sam ga stalno, ali ništa mu nisam mogao

Košarkaš Phoenix Sunsa Jock Landale u jednom je podcastu možda i na najbolji mogući način dočarao koliko je zapravo težak posao čuvati Nikolu Jokića.

Australski košarkaš imao je upravo taj zadatak u polufinalnoj seriji koju je njegov Phoenix izgubio od Jokićevog Denvera.

Nuggetsi su u njoj slavili sa 4:2 i na taj se način plasirali u finale Zapadne konferencije gdje igraju sa Los Angeles Lakersima protiv kojih trenutno vode.

“Sve radim kako treba, jurim ga po terenu, kad je dobio loptu odlično sam postavljen, pratim ga… I onda te samo okrene ramenom i desnom rukom pogodi iz koraka… A nisam mogao odigrati bolju odbranu. Doslovno sam sve napravio, sve što se moglo da mu oduzmem loptu. Usput sam ga tukao, zapravo radio sam to cijelu seriju”, priznao je Landale.

“Cijelo vrijeme sam ga udarao. To je bio plan, ideja je bila da trčim za njim po terenu i tučem ga koliko god je moguće. Mislim da mi je napadački skok drastično pao jer nisam ni gledao loptu, samo sam pokušavao protrčati kroz njega da ga iscrpim”, nastavio je u istom tonu i istakao šta pamti iz duela sa srpskim košarkašem:

“Bio je i taj pas. Dobio je loptu na vrhu, držim ruku na njegovim grudima, osvrnem se preko lijevog ramena da vidim ko se gdje nalazi, vraćam pogled na njega i samo vidim ruku ispred sebe. Okrenem se opet, Kentavious Caldwell-Pope zabija tricu. Pitam se: ‘Kako mu je, pobogu, dobacio loptu do njega, to nema nikakvog smisla.’ Neću lagati, bilo je dosta toga.

Počelo me frustrirati kada je on počeo nabijati monstruozne brojke. Ja sam ga dobro čuvao, držao ga na postotku šuta manjem od 50 posto. Svi su govorili: ‘Pa, naravno da će to napraviti onoj propalici Jocku Landaleu. Ko je taj tip, pobogu?’ Pa, zar ne vidite? Zar ne vidite koliko ga tjeram da radi?

Onda su uskočili navijači Lakersa, kao, nećemo mi imati te probleme jer Anthony Davis je 10 puta bolji igrač od Jocka. U nekim stvarima vjerovatno i jeste. Onda samo shvatiš da ga nećeš moći zaustaviti. Jednostavno se to ne može i niko drugi ne može, baš me briga šta neko kaže.

Postoje igrači koji možda nekad odigraju i iznad njegovog nivoa, ali će definitivno pasti. On nikad. On je uvijek na vrhu. Nikad nema lošu utakmicu. Brz je. Vertikalno nije atleta kao drugi. Ali njegova sposobnost da izabere ugao šuta i kako koristi gornji dio tijela da okrene ljude, to nema niko”, zaključio je Landale.

Jak zemljotres potresao BiH, epicentar kod Tuzle

Novi protest u Beogradu: Građani se okupljaju ispred Narodne skupštine