in

Hrvatska zlatna olimpijka se fotografisala sa Đokovićem pa veličala “Oluju”

Matea Jelić, donijela je Hrvatskoj prvu zlatnu medalju u tekvondou na Olimpijskim igrama u Tokiju pa je potom izjavila da je dan “Oluje” (5. avgust) za nju poseban dan kada osjeća samo ljubav te da joj je tog dana najljepše otići na kninsku tvrđavu.

“U Hrvatsku se vraćam najvjerojatnije za dva dana, a taman se bliži i obljetnica ‘Oluje’. Taj događaj mi jako puno znači. ‘Oluja’ je za mene nešto posebno i voljela bih da napravimo jednu zajedničku veliku feštu. Bila bi mi čast, zaista”, rekla je Jelićeva za Slobodnu Dalmaciju.

Ona je, inače, prije osvajanja zlata u Tokiju objavila fotografiju sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem uz emotikon dvije zlatne medalje, što je oduševilo javnost.

Međutim nakon izjave o “Oluji” hrvatska olimpijka naišla je na brojne osude i uvrede na društvenim mrežama.

“Sram te bilo glupačo glupa ustaška”, jedna je od poruka sa Instagrama koju je dobila Jelićeva.

Podsjećamo, akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Tokom ove akcije sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, dok se 1.869 vodi kao poginulo i nestalo, od kojih su većina civili.

Međunarodni sud pravde je 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, iako mnogi svjetski eksperti tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Poginuo maloljetnik iz Prijedora, kvadom sletio s puta

Šarović: Christian Schmidt nema šta tražiti u RS-u