in

GRADONAČELNIK DA PONIŠTI NEZAKONITU ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović treba da poništi odluku o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu, jer nije zakonita ni legalna, a ako to ne uradi blagovremeno, Savjet za sport neće sjediti skrštenih ruku, poručio je danas član ovog tijela Goran Janjić.

„Gotovo godinu dana traje ovaj proces oko uređenja ove oblasti. Budući da smo se mnogo dali, naša borba nam ne dozvoljava da sjedimo skrštenih ruku, te ćemo ići u ispitivanje zakonitosti njegovih odluka, ukoliko je ne poništi“, rekao je Janjić na konferenciji za novinare.

Janjić je napomenuo da će Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ ići u izradu novog pravilnika o raspodjeli sredstava za sport, jer je zainteresovana za to da ova oblast bude uređena.

On je pojasnio da će djelovati prema Poslovniku Skupštine grada, budući da su uvidjeli da sa gradonačelnikom „nema kompromisa i da on djeluje vođen politikantstvom“.

Janjić je pojasnio da Savjet za sport u tačno određenom odstotku dobije od Gradske uprave koliko sredstava ide za koji sport, te u okviru sporta ima opciju da raspodjeljuje novac.

On je podsjetio i da je Savjet za sport zasjedao 3. marta, kada je donesen zaključak o raspodjeli sredstava, koji je protokolom dostavljen Odjeljenju za društvene djelatnosti narednog dana.

„Ono što smo vidjeli je da je već 3. marta, u toku sjednice, isplaćena tranša određenim klubovima, čime je pokazan nejednak pristup sportskim kolektivima, bez obzira kome. Moglo se sačekati sa tom tranšom“, rekao je Janjić.

On je upitao gradonačelnika zašto je favorizovao određene klubove.

„Na nama je da nagađamo da li je to, možda, zato što su u tim klubovima na čelu njegovi bliski saradnici? Ali, ja se ne bih bavio tim kuloarskim pričama“, rekao je Janjić.

Predsjednik Savjeta za sport u Bijeljini Zoran Sofrenić rekao je da se iz gradonačelnikovih izjava prethodnih dana vidi da on krivi Savjet da je prekršio Pravilnik o raspodjeli sredstava za sport, ignorisao smjernice, pri čemu je dozvolio sebi da izmijeni odluku Savjeta za sport i raspodjeli sredstava kako on misli da treba.

„Ja vam odgovorno tvrdim da Savjet za sport nije prekršio Pravilnik, striktno je radio prema njemu. Ako gradonačelnik misli drugačije, volio bih da nam navede neki član koji smo prekršili“, rekao je Sofrenić.

Sofrenić je napomenuo da je gradonačelnik načinio prekršaj i time što je neka sredstva prebacio određenim klubovima prije odluke Savjeta za sport, van zakonskog roka.

„Iz ovoga se vidi da se gradonačelnik oglušio o niz pravila i zakona, te nanio štetu velikom broju sportskih klubova, zbog čega ga pozivamo da povuče svoju odluku o preraspodjeli sredstava za sport i sve vrati u zakonske okvire, a ukoliko to ne uradi, Savjet će biti primoran da zakonitost tih odluka potraži kod nadležnih organa“, rekao je Sofrenić.

Sofrenić je rekao da u Pravilniku imaju tabelarni prikaz, a u osam tabela su prikazani svi fudbalski klubovi po rangovima takmičenja.

„Sada neke škole fudbala imaju više sredstava od klubova koji imaju takmičarske selekcije, čime je gradonačelnik grubo prekršio pravilnik. Lično, sumnjam da gradonačelnik ima politički interes po ovom pitanju, a poznavajući da su neki od njegovih najbližih savjetnika u familijarnoj vezi sa vlasnicima škola fudbala ili sporta, djeca im tu treniraju…ne ostaje mi ništa drugo nego da zaključim da je to populistički“, napomenuo je Sofrenić.

Član Savjeta za sport Danijel Perić rekao je da je Koalicija „Dogovor za Bijeljinu“ svojim amandmanima u prethodne dvije godine povećala sredstva za sport za 190.000 KM.

„Ta sredstva iznose 1.238.500 KM, što je najviše izdvajanja za sport u jednom gradu u Republici Srpskoj“, napomenuo je Perić.

Perić je napomenuo da je u Članu šest Pravilnika o raspodjeli sredstava za sport navedeno da gradonačelnik može da koriguje ili izmijeni predloženu raspodjelu – ukoliko se utvrdi da je u suprotnosti sa odredbama Pravilnika i naveo da gradonačelnik u svom saopštenju nije naveo gdje je Savjet prekršio Pravilnik.

„Odgovorno tvrdim da je on prekršio Pravilnik u članovima pet i šest. Nismo sazvali ovu pres konferenciju kako bismo pričali da smo mi dobri, a on loš, već da bismo napomenuli da sve radimo u skladu sa Pravilnikom, koji treba da bude jedina zvijezda vodilja za raspodjelu sredstava za sport. Ne bismo danas imali ovakvu situaciju u gradu da niz klubova šalje dopise zbog nezadovoljstva raspodjelom“, rekao je Perić.

Perić je podsjetio da se nijedan klub nije oglasio da negoduje kada je Savjet za sport objavio kako će sredstva za sport biti raspoređena.

Izvor:Srna

Članak GRADONAČELNIK DA PONIŠTI NEZAKONITU ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA se pojavljuje prvo na Prvi Srpski Portal.

Masovni miting podrške Rusiji: Sirijski vojnici hoće u Donbas (video)

Kojić: U proteklom ratu ubijeno 450 srpske djece, a u logoru bilo više od 400