in

FIFA zabranila kapitenima da nose trake za podršku LGBT osobama

Foto: Tweeter / @England

Kapiteni devet reprezentacija su trebali na Svjetskom prvenstvu u Kataru nositi trake u duginim bojama u znak podrške LGBT osobama, no FIFA im je to zabranila.

Kapiteni Engleske, Njemačke, Belgije, SAD-a, Danske, Francuske, Nizozemske, Švicarske i Velsa su planirali nositi trake u duginim bojama, no već je danas Harry Kane na teren protiv Irana izašao s crnom trakom, a već u sljedećem duelu ni Virgil Van Dijk neće predvoditi Nizozemce s “One Love” trakom.

Naime, FIFA je zaprijetila reprezentacijama na Svjetskom prvenstvu da će ih kažnjavati žutim kartonom prije utakmice ako budu nosili “One Love” kapitenske trake u duginim bojama.

FIFA je do sada podržavala “One Love” trake koje su kapiteni selekcija često nosili u prethodnim utakmicama, no sada je odlučila “promijeniti ploču”, što nije ni čudno s obzirom na stav katarskih vlasti prena LGBT osobama.

Zvanično objašnjenje je da “kapiteni mogu birati između sedam zvaničnih traka”, no niko iz saveza koji su planirali da njihovi kapiteni nose “One Love” trake ne vjeruje previše da je to pravi razlog.

Nikola Kojo pobjesnio na medije: Mojoj djeci su u školi javili da im je tata preminuo

Borelj prozvao Prištinu posle neuspeha razgovora u Briselu