in

FENOMEN JOKIĆ: Kako je srpski košarkaš promijenio način igre u NBA ligi (VIDEO)

Foto: Screenshot

“Oće neko na basket?”. Sad već kultni status Nikole Jokića na društvenim mrežama dobio je potpuno novo značenje 12 godina nakon objave.

Centar kojeg je Denver uzeo na draftu 2014. godine kao 41. pika, dok je na ekranu išla reklama za “tako bel” (takos sendviči) u potpunosti je promijenio stil igre i uticaj centara u NBA ligi. I ne samo to, već je uticao i na samu percepciju igrača, da košarkaši ne moraju da budu atletski građeni kako bi bili najbolji na svijetu.

Niko tada na draftu nije ni sanjao da su Nagetsi uboli “džek-pot” i da će ih Somborac devet godina kasnije voditi do finala NBA lige te da su u svoje redove doveli košarkaša koji će dva puta biti najkorisniji igrač lige (MVP). Trener Denvera Majkl Meloun priznaje da nijednog trenutka nije pomislio da bi tada 20-godišnji buckasti srpski košarkaš mogao da bude sjajan i da će kasnije ispisati istoriju franšize i oboriti brojne rekorde.

On je zvijer

– I kada vam se učini da ga branite najbolje što možete, on gurne loptu iza glave i u stilu Lerija Birda je baci petnaestak metara uvis, a ona prođe kroz obruč. I to je uradio četiri – pet puta u seriji. Onda možete samo da mu skinete kapu. Jokić je sposoban da je postigne poene, skoči, šutira. On vidi situaciju prije nego što se ona dogodi. U NBA ligi nema puno igrača kao što je Jokić. Svi se dive statistici, ali niko ne razgovara o mentalnom dijelu njegove igre. On je poseban.

Lebron Džejms, košarkaš Lejkersa

Sam Meloun je postao trener Nagetsa 15. juna, svega 10 dana prije nego što je tadašnji zamjenik generalnog menadžera Tima Konelija Arturas Karnišovas dao presudni glas za dolazak centra Mege.

– Uvijek razmišljam i smijem se tome, jer sam na Ljetnoj ligi u Las Vegasu vidio momka od 130 kilograma, potpuno van forme, ali sam pomislio – dobar je igrač. Niko nije mogao da zna da će postati ovo što je postao. Niko nije smio da pomisli da će dva puta biti MVP, da će preteći Vilta Čembrlena… Sve je to uspio zbog velike posvećenosti, jer je znao da mora puno da radi da bio doveo tijelo u vrhunsko stanje i kako bi ispunio sav svoj potencijal – rekao je stručnjak.

Uživanje
Od samog dolaska u NBA ligu Jokić se igra košarke. Uživa u svakom momentu na parketu na zaista sjajan način. Somborac gotovo ne promašuje iz reketa, a arsenal kojim puni koš protivnika je gotovo nezamisliv i izluđuje čuvare. Lagani flouter, poluhorozi sa jedne i druge strane, šutevi van balansa, uz kontakt i sjajnu odbranu rivala, sve su to načini na koje zatrpava koš protivnika. Može i za tri poena, ni to nije nikakav problem, a ove sezone ima sjajne procente. Ubacio je u plej-ofu 27 trojki iz 57 pokušaja (procenat šuta 47,4). Lični rekord je postavio u sezoni 2019/2020, kada je pogodio 42 puta iz 98 pokušaja, ali će imati šansu da i to nadmaši.

Mijenja igru

Moram da se izvinim Denver Nagetsima, dokazali su da su bolji i talentovaniji tim u pobjedi nad Lejkersima. Poslali su poruku ekipama koje su u finalu Istočne konferencije da su posvećeni osvajanju šampionata. Čestitam Jokiću titulu MVP-a finala Zapada. On je u seriji imao prosjek od 27 poena, 14,7 skokova i 11,3 asistencija. Džoker mijenja košarkašku igru pred našim očima poput Majkla Džordana, Lerija Birda, Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kobija Brajanta, Karima Abdula Džabara i Šekila O’Nila.

Medžik Džonson , košarkaška legenda

“Basketbal referans” donosi podatak da je Jokić na blizini od tri metra od obruča ubacio sjajnih 64 odsto šuteva i sve to uz izuzetno mekan šut. Asortiman napadačkih oružja svake godine raste, a centar Denvera se samo usavršava i fizički je sve jači, spremniji i prosto nezaustavljiv. Pohvale na račun srpskog košarkaša stižu svakog dana. Čak i oni najveći skeptici sada u superlativima pišu o Jokiću.

Jokićev košarkaški uzor iz mladosti i saigrač iz Mege Novica Veličković za “Glas Srpske” ističe da je srpski košarkaš promijenio NBA, posebno ulogu centra. Jednostavno svojim plejmejkerskim sposobnostima postao je lider na terenu i vođa tima.

– Jokić je promenio ulogu centra u NBA ligi i poimanje o njegovim zadacima u modernoj košarci. Praktično je postao prvi plejmejker ekipe, neko ko kreira igru i njegov osećaj je nešto što dosad zaista nije viđeno. Još kao klinac pokazivao je tu sposobnost, ali je ona sad na mnogo većem nivou. Pored osećaja za asistencije on je pokazao sposobnost da se nametne kao lider, da ima karakter i da ga saigrači uvek cene i da je praktično produžena ruka trenera na parketu te da u ključnim trenucima preuzima odgovornost – ističe Veličković.

A njegovi počeci bili su stidljivi. Debeljuškasti mladić je od starta pokazivao da u potpunosti razumije košarku, ali su mnogi bili skeptični u njegov uspjeh zbog nedostatka atletskih sposobnosti. Tako je u skautingu za NBA napisao da “ne može da se odvoji od parketa”. Nabrajani su nedostaci, ali niko nije računao na njegovu pamet i shvatanje igre.

Zaslužuje poštovanje

– Njegove MVP nagrade su stvarne, kao i tripl-dablovi, a svjedočili smo glupim narativima i omalovažavanju. Nikola je prošao kroz tri runde plej-ofa sa tripl-dablom u prosjeku. A da li ste vidjeli da je negdje “budžio” statistiku? Mislim da je dosta glupiranja. Ovaj momak je veliki igrač, dajte mu poštovanje koje zaslužuje – poručio je Meloun.

Majkl Meloun, trener Denvera

Već na prvim treninzima bivši košarkaš Real Madrida i Partizana je osjetio da se u stidljivom saigraču krije veliki potencijal.

– Uvek se videlo da ima košarku u malom prstu. Ta pamet je prosto izbijala. Na treningu je bilo dovoljno da mu se jednom pokaže vežba i on bi je odmah zapamtio. Nije bio nametljiv, a upijao je bukvalno sve informacije. Sa tim se jednostavno rodiš, imaš taj osećaj i to je kasnije maksimalno nadogradio. Imao je veliki talenat, ali toga ne bi bilo da nije mnogo radio na svemu. To se na kraju isplatilo. Deki (tadašnji trener Mege Dejan Milojević) je imao zaista veliki uticaj na njega. Igrao je na poziciji centra i znao je kako da ga usmeri. Naporno su radili i nadogradili taj njegov talenat. I tada je tim Mege prilagodio igru njemu i njegovoj sposobnosti da kreira za sebe, ali posebno značajno i za druge. Taj lakoća igranja je bila zaista posebna, a Mega je bila idealna sredina za njega. Tu su bili sjajan trener i nekoliko odličnih saigrača na poziciji gde je mogao da nauči mnogo toga – prisjetio se Veličković.

Statistika

Ali ono što Jokića čini fenomenom je činjenica da on ne mora da ubaci najviše poena da bi bio najbolji igrač. Za razliku od dosta NBA zvijezda, Srbin ne gleda statistiku, ne gleda broj priznanja, ne voli previše medijski da se eksponira. Zato ga i smaraju česta pitanja o MVP nagradama, stalno potenciranje statistike i rekorda. Jokić nema profile na društvenim mrežama i ne želi da svoj privatni život mimo košarke previše eksponira, a u Americi se do njegove pojave to nije opraštalo, jer oni zbog velikog novca koji se vrti u najjačoj ligi svijeta maksimalno koriste svoje zvijezde i nastoje da budu što više u medijima kako bi dodatno podigli popularnost NBA lige. Ali njegove partije su dovoljan magnet za navijače. Prilikom dolaska u Denver dvorana je bila prilično prazna, dok je pojava Jokića i sjajni rezultati sve preokrenula pa se sada za mečeve traži karta više.

Na terenu Jokić postaje zvijer koja se ne zaustavlja. On igra svoju igru. Njegova inteligencija i razumijevanje košarke tjera rivale da rade maksimalno u odbrani u svakom napadu kad je lopta kod njega. Morate sve da zatvorite, jer ako ga ostavite samo na tren slijedi kazna. Igrač Denvera će pogoditi koš ili pronaći slobodnog saigrača. A to ga čini posebno opasnim. Uvijek je bar potez ili dva ispred rivala. Uz to i dalje dječački uživa u svakom dobrom potezu i raduje se uspjehu.

Bolji od Dražena

Uvek će mi biti teško da priznam da je neko bolji od Dražena Petrovića, ali posle svega što je Jokić napravio, mislim da je već možda ispred njega. Moramo da uzmemo u obzir period u kome je Dražen igrao, kada je NBA liga bila zatvorena za Evropljane. Postizao je više od 40 poena, ušao u treću petorku sezone, to su neverovatne stvari. Jokić je bio neverovatan talenat. Međutim, niko nije mogao da pomisli da će da postane dvostruki MVP, posebno bez velikih atletskih sposobnosti. Drago mi je što mi je dokazao da sam pogrešio, igra neverovatno i nadam se da će tako da nastavi.

Miško Ražnatović, menadžer

– Jokić ne mora da bude najkorisniji igrač da bi bio najbolji. Jednostavno njegov učinak se ne može gledati samo kroz brojke, iako su one zaista fantastične. On vas tera kao u šahu da razmišljate unapred, jer on tako gleda na košarku. Nikola i danas uživa u mečevima. On se i dalje igra košarke i sigurno je da deci treba da bude uzor i idol. Njegova posvećenost i način gledanja na košarku je nešto što treba da nam svima bude nauk. Požrtvovanost i igra za tim su njegov zaštitni znak. Uvek smo govorili da ekstra pas može da usreći dvojicu, a Nikola je toliko nesebičan da će prvo gledati da pronađe najbolje rešenje za tim. On ima impresivne brojke, ali nikad nećete videti da forsira šut i da poput nekih gleda kako da popravi i nabije svoju statistiku. Njegov prvi cilj je da uradi najbolje za tim i da pronađe najbolje rešenje za poene. Za to će da podeli asistenciju, da razigra saigrača. Oni mu to vraćaju na najbolji način. Njegova želja da pobeđuje je ogromna, ali mu je i bitan način na koji su došli do pobede – objasnio je Veličković.

Koliko Nikola znači timu Denvera najbolje pokazuje ova sezona. Kako je Jokić igrao sve bolje, tako je i ekipa rasla, imala sve više samopouzdanja i svi su odjednom postali svjesni da imaju istorijsku šansu da dođu do šampionskog prstena. Pomesti LA Lejkerse u finalu Zapadne konferencije nije mala stvar. Već sad su plasmanom u finale ispisali istoriju franšize i prvi put se našli u borbi za titulu. Ali na tome sigurno neće da se zaustave.

– Njegov uticaj na tim i saigrače je ogroman, čini ih puno boljima i opasnijima. Gledao sam većinu mečeva ove sezone i to je zaista uživanje. Podigao je ove sezone stepenik više u svakom segmentu igre. Ne samo ofanzivno već i defanzivno. Uz njega značajno su porasli i Džamal Marej i Eron Gordon i sigurno je da su oni najviše profitirali od njegovih partija. Oni odlično koriste to što rivali ne mogu da pronađu način kako da zaustave Nikolu. Poup i Braun su takođe doneli dosta toga novog ekipi i upotpunili deo slagalice koji je nedostajao, tako da su sad zaista vrhunski tim sposoban da ide do kraja – optimista je pred finalne duele bivši reprezentativac Srbije.


Nemoguće ga zaustaviti

Ove sezone treneri su pokušali na razne načine da zaustave košarkaša Denvera, ali se Jokić uvijek odlično prilagođavao i pronalazio rješenje kojim bi srušio rivala. Košarkaš LA Lejkersa Entoni Dejvis je do duela sa Denverom sjajno branio svoje protivnike i u prve dvije serije bio među boljim defanzivcima. Očekivalo se da će uspjeti da zaustavi i Nikolu, ali uprkos tome što ga je odlično branio, Jokić je uspijevao gotovo iz nemogućih pozicija, i van balansa, da pogodi izuzetno teške šuteve. A upravo takvi poeni “preko ruke” ubijaju volju kod rivala i unose nervozu. Zato i ne čudi pohvala legendarnog Lebrona Džejmsa da je ovogodišnji tim Denvera najbolja ekipa protiv koje su Lejkersi igrali u posljednje vrijeme u plej-ofu.

– Ne znam zaista da li je moguće da ga branite. On svojim saigračima otvara brojne mogućnosti. Perfektno koristi svoje telo, odlično se pozicionira i pivotira. Zna koje su njegove prednosti, a koje su mane i njih maksimalno skriva. Ima fantastičan napadački repertoar, a uz to vrhunski pregled igre. Ako ga udvojite, ide odmah asistencija, a ako ostane jedan na jedan onda on to sam rešava na fantastičan način. Često se i saigrači iznenade kad podeli asistenciju bez gledanja ili pronađe neki neobičan ugao kojim ih ostavlja same na šutu ili zakucavanju. Ali čini se da su se ove godine i saigrači spremili na to da očekuju neočekivano i da ih te Jokićeve lopte ne iznenade. I kad sam mu bio saigrač, on je taj osećaj i pregled igre koristio na najbolji način za ekipu pa se nekad iznenadite kad dobijete loptu i začudite kako je on to video – istakao je Novica.

Čitav tim napreduje uz njega

Biti u blizini Nikole Jokića svaki dan i učiti od njega je ključno za napredak kompletnog tima. On je veoma uticao na mog sina i sve mlade igrače u toj svlačionici. I ne samo na partije već i na život i na pogled na košarku. Jokić vrijedi puno više od tog supermaksimalnog ugovora i primjer je sjajnog odgoja. Džokerovi roditelji moraju da budu ponosni.

Majkl Porter Senior, bivši košarkaš

Zbog svega nabrojanog, svi sa nestrpljenjem očekuju veliko finale NBA lige i pohod Denvera na prvi prsten. Čini se da je ekipa u potpunosti spremna da odgovori svim izazovima i da predvođena Jokićem može da ispiše istoriju.

Veličković ističe da će navijati za bivšeg saigrača i da smatra da sad imaju zaista odličnu šansu.

– Denver je postao kompaktan tim, sposoban da odgovori na sve izazove koji su pred njima tako da zaista želim da na čelu sa Nikolom osvoje šampionsko prstenje. Bili su odlični čitave sezone ali ovo što igraju u plej-ofu je zaista fantastično i zato sam optimista – poručio je na kraju Veličković.

Pao i Čembrlenov rekord

Osam tripl-dablova upisao je Nikola Jokić na 15 utakmica u plej-ofu, čime je oborio rekord Vilta Čembrlena. Legendarni centar je u sezoni 1966/1967, u kojoj je sa Filadelfijom osvojio svoj prvi šampionski prsten, sedam puta imao dvocifren učinak u tri kategorije, takođe na 15 mečeva.

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana

Dodik: Srpski narod ne smije dočekati novo vrijeme pod kolonijama stranaca