Dvostruka olimpijska šampionka u mačevanju (pojedinačno, ekipno, Tokio 2021) Sofija Pozdnjakova (26) odbila je da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Zlatna ruska olimpijka iz Tokija, inače dvostruka svjetska i evropska šampionka je svoje odbijanje obrazložila svojim odgojem i razumijevanjem kako treba da bude u sportu. Prema njenom mišljenju, sport se odnosi na poštenje, a mačevanje je plemenit sport.

Ruskinja je već u aprilu najavila ovu mogućnost uz napomenu da su trenutni uslovi za nju neprihvatljivi. Otac sportistinje je inače predsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) Stanislav Pozdnjakov, inače čuveni olimpijac sa četiri medalje u mačevanju odgovorio je na izjavu svoje ćerke na svom Telegram kanalu frazom: “Ponosan sam”.

“Rekao je istu stvar: poštuje moju odluku i ponosan je. Nije poenta čak ni da sam ja ćerka svog oca i da podržavam njegove reči. Poenta je da sam ja napravio svoj izbor. Zasniva se na mom odrastanju, mom shvatanju kako treba da bude u sportu. Sport je ipak poštenje. A mačevanje je plemenit sport. Naravno, drugi mogu reći da su odabrani, ali to je njihova odluka. Ovdje također govorim s oprezom, svaki sportista mora sam izabrati. Moj stav je da je pod takvim uslovima neprihvatljivo ići na Igre. Postojala je prilika da odem tamo. Poznavajući svoj karakter, da sam htjela da idem tamo, opirala bih se i otišla. Ali sama sam odlučila da ne idem na Olimpijske igre”, rekla je Pozdnjakova za Match TV.

Olimpijske igre 2024. održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta. Ruskim i bjeloruskim sportistima je dozvoljeno da učestvuju samo kao neutralni individualni sportisti. Predstavnici ekipnih sportova iz Rusije i Bjelorusije neće moći da učestvuju na turniru.Izvor:
Share.