in

Đoković u finalu US Opena

Foto: Depositphotos

Poslije velike drame, najbolji teniser svijeta je u pet setova pobijedio četvrtog nosioca, Aleksandera Zvereva, 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2, i tako se plasirao u finale US Opena.

Tri sata i 37 minuta fantastičnog tenisa, divovske borbe, ali u finale je mogao samo jedan, kralj tenisa koji će igrati protiv Danila Medvedeva za 21. grend slem u karijeri, četvrti u Njujorku u njegovom devetom finalu na Flašing medouzu.

Meč je počeo tako što su oba tenisera bili veoma sigurni u prvim servis gemovima i ličilo je da će, ako tako nastave, dogurati do taj-brejka.

Na 2:2, Novaku je “zapelo” u petom gemu, taj gem je izvukao, a onda u sjajnom sedmom gemu je uspio da spasi prvu brejk priliku za Zvereva.

Nažalost u devetom gemu je popustio, duplom greškom je poklonio brejk Zverevu i koji je to objeručke prihvatio.

Prve dvije set lopte nije iskoristio, ali jeste treću i to pošto je Novak zahvatio lopticu ramom, pa je poslije 36 minuta igre Nijemac imao set u džepu.

Viđali smo Novaka u ovoj situaciji na ovom turniru, kako gubi početni set.

Ni sada ga to nije poremetilo, naprotiv, brzo se pribrao i uz dva poklona Zvereva stigao do brejka za 2:0, a potom je odservirao za 3:0.

Sve je od tog trenutka bilo u tome da se drži servis.

Nije bilo tako jednostavno, ali Novak je izdržao sve pokušaje Nijemca da se vrati u tom dijelu igre.

Poslije 36 minuta igre u tom setu, Novak je došao do novog brejka za 6:2 i izjednačenja u meču, 1:1.

Žestoka borba nastavila se i u trećem setu gdje je Novak odmah u prvom gemu morao da spasi jednu brejk loptu.

Još opasnije je bilo u petom gemu kada je Zverev imao 15:40, ali se Novak maestralno izvukao i poveo sa 3:2.

Nije bilo lako ni u sedmom gemu, ali ga je Novak dobio, poveo sa 4:3, držao servis i za 5:4.

I onda, kakav deseti gem, tri set lopte za Novaka na servis Nijemca. Prvu ne koristi, a druga je bila poen za anale kada su razmijenili čak 53 udarca, i Zverev je pogodio za 30:40.

Međutim, Novak je uspio da dobije naredni poen, načini brejk i zapečati treći set sa 6:4.

Nije dobro krenulo u četvrtom setu po Novaka, u trećem gemu je dozvolio protivniku da dođe do brejka, a potom i da ga “ovjeri”, 1:3.

I tu je bio problem, Zverev nije popuštao, Novak nije nalazio način da vrati izgubljeno na početku i poslije dva sata i 55 minuta igre i 4:6, došli smo do seta odluke, prvog za Novaka na US Openu još od meča sa Vavrinkom 2013. godine.

Od čega je Novakov mentalni sklop, pitali smo se svih ovih godina.

Malo je igrača koji bi izdržali psihološki taj povratak protivnika u meč i počeli da igraju kao da se ništa nije dogodilo.

Novak je odmah u drugom gemu iskoristio nešto slabiji servis Zvereva da dođe do brejka i potom ga potvrdi, 3:0. I onda u narednom gemu, dođe i do novog brejka poslije dva velika, teška promašaja Zvereva – 4:0.

Poslije 5:1, Novak nije iskoristio prvu priliku da riješi meč, Nijemac je vratio jedan brejk za 5:2, ali Đoković je potom dokrajčio protivnika novim brejkom.

I isporučio revanš za Tokio.

Mulahusić bio pripadnik odreda “El mudžahedin”

Srbin zemljaka pogodio harpunom u glavu zbog duga iz 1986. godine