in

DA LI JE MOGUĆE?! Danil Medvedev može da nastavi da igra tenis samo ako se odrekne Rusije

DEŠAVANJA na relaciji Rusija – Ukrajina zaokupila su pažnju svetske javnosti, ali najnovije vesti koje imaju veze sa tom temom, a ujedno i sa sportom, pomalo su zastrašujuće.
ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Данил Медведев може да настави да игра тенис само ако се одрекне РусијеFOTO: AP

Naime, dok su brojne velike sportske organizacije, kao po komandi, u ova dva dana odlučile da zabrane učešće ruskim klubovima i reprezentacijama, u tenisu se desilo nešto drugačije.

Ništa manje prijatno po Ruse.

Naime, prvo je Međunarodna teniska federacija (ITF) suspendovala Teniske saveze Rusije i Belorusije iz svog članstva i međunarodnih reprezentativnih takmičenja (u pitanju su Dejvis kup, čiji su poslednji osvajači upravo Rusi, te Bili DŽin King kup, čije su aktuelne šampionke Ruskinje). Ali, otišlo se i korak dalje.

Samo nekoliko minuta kasnije, posle ITF-a, oglasili su se zajedno ATP turniri i udruženje četiri grend slem nadmetanja, Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i Ju-Es opena.

U tom saopštenju se, pored “šoka i tuge zbog ruske invazije na Ukrajinu”, ističe i sledeće:

“Međunarodne teniske institucije stoje ujedinjene u osudi ruskih akcija i, zbog toga, zajednički donose sledeće odluke i akcije:

  • VTA i ATP su rešili da se suspenduje kombinovani turnir u Moskvi koji je bio zakazan za oktobar;
  • ITF je doneo odluku da se izbace iz članstva Rusija i Belorusija, zatim da se iz takmičenja izbace njihove reprezentacije, a uz to se otkazuju i svi ITF turniri u te dve države;
  • Teniseri i teniserke iz Rusije i Belorusije će i dalje moći da se takmiče pojedinačno, na ATP i VTA turnejama i grend slemovima. Ali, oni neće smeti da se takmiče pod zastavom Rusije ili Belorusije, do daljnjeg”.

Dakle, ako Danil Medvedev, recimo, reši da učestvuje na mastersu u Indijan Velsu (gde će na kratko izgubiti prvo mesto na ATP listi, ali bi mogao da se na čelnu poziciju vrati ako ostvari određeni takmičarski uspeh), on će tamo, i bilo gde drugde, moći da igra samo ako se odrekne Rusije i nastupi kao “nezavisni sportista”, bez zastave države iz koje je.

Ukrajinski zarobljenici dovedeni su pred spomenik deci poginuloj u Donbasu

Potapova bez ruskih obeležja izgubila od Svitoline