Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. pobedom nad Portugalijom u Lisabonu rezultatom 2:1.

Srbiju je na Mundijal vodila samo pobeda na neugodnom gostovanju, a ona je došla golom Aleksandra Mitrovića u 90. minutu.
Orlovi su trijumfom u Lisabonu izborili direktan plasman na SP, dok će Portugalci morati u baraž iz Grupe A.

Prethodno su strelci bili Renato Sančes u drugom i Dušan Tadić u 33. minutu.

Utakmica je počela katastrofalno po Srbiju, pošto je naša reprezentacija primila gol već u drugom minutu.

Bernardo Silva je izvršio pritisak i uzeo loptu Gudelju, usput napravivši manje-više očigledan faul koji sudija Orsato nije video.

Lopta je završila kod Renata Sančesa, a on je rutinski matirao Rajkovića za 1:0 za domaćina.

Zbog reakcije na faul nad Gudeljom selektor Stojković je dobio žuti karton, a Srbija nije klonula duhom i uspela je da se ubrzo konsoliduje.

Mnogo prilika viđeno je na obe strane tokom prvog poluvremena, a najveću za Srbiju u prvih 15 minuta imao je Vlahović, koji je zadrmao stativu.

U 13. minutu su Orlovi umalo primili novi gol posle nove loše reakcije Gudelja, ali je Rajković zaustavio udarac Ronalda.
Srbija je nastavila da napada, imala je nekoliko polu-prilika, ali se sve uglavnom završavalo lošim centaršutevima, što Živkovića, što Kostića.
U 33. minutu je, ipak, konačno pritisak urodio plodom.

Vlahović je na sebe navukao trojicu protivničkih defanzivaca, lopta se odbila do Lukića, a on je vratio povratnu Tadiću koji je sa ivice šesnaesterca matirao nesrećnog Patrisija, kojem je lopta iskliznula iz ruku – za 1:1.

Do kraja poluvremena Portugalci su bili bolji rival, ali se na kraju na pauzu otišlo sa poprilično realnim nerešenim rezultatom.

Piksi je na poluvremenu rešio da izbaci posrnulog Gudelja i da ga zameni Mitrovićem, napadačem koji nije počeo utakmicu jer se nije osećao dobro.
Prva prilika u drugom poluvremenu bila je ispred gola Srbije, ali je Sančes u 52. minutu šutirao direktno u Rajkovića.
Nastavile su da napadaju obe reprezentacije, bilo je dosta prilika, ali nijedna kolosalna.

Verovatno najveću u tim trenucima meča propustio je Vlahović u 77. minutu, kada je sa desetak metara napucao Danila i time propustio priliku da reši pitanje pobednika.

A, onda… Kada su svi mislili da će Portugalija, koja je u poslednjih dvadesetak minuta igrala bunker, remijem proći na Mundijal, desilo se čudo.
Stadion Da Luž je zanemeo kada je u 90. minutu Tadić pogodio Mitrovića u teme, a najbolji strelac u istoriji Srbije još jednom zatresao mrežu protivnika.

Orlovi su izdržali tokom četiri minuta nadoknade, Mitrović je dobio žuti za skidanje dresa – i krenulo je enormno slavlje.

Žreb za Svetsko prvenstvo biće održan u Dohi 1. aprila 2022. godine.

Share.