in

Čudesni Srbin – Nikola ponovo pisao istoriju američke košarke

© AP Photo / David Zalubowski

Nikola Jokić još jednom je pokazao da za njega ne postoje granice! Srpski as ponovo je vodio Denver do pobede, ovoga puta posle drame i produžetka u dvoboju sa Nju Orleans Pelikansima rezultatom 138:130 (124:124). Centar
Nagetsa ostvario je 17. tripl dabl učinak u sezoni, a ukupno 74. u najjačoj ligi sveta.

Podatak koji na najbolji mogući način dočarava dominaciju Srbina u Americi ogleda se u tome da je Jokić postigao čak 30 poena u poslednjoj četvrtini i tokom produžetka, čime je direktno uticao da njegov tim slavi u triler završnici.

Prošlosezonski MVP regularnog dela i čovek koji trenutno vodi u trci za najkorisnijeg igrača, proveo je na parketu gotovo 43 minuta i imao je neverovatan uticaj na igru Denvera.
Postigao je 46 poena, šutirao je 16/22 iz igre, 3/5 za tri poena, 11/12 slobodna bacanja, imao je 12 skokova i 11 asistencija. Na sve to treba dodati tri ukradene lopte i četiri blokade. Procenat šuta visokih 73 odsto!

Jokić je postao prvi košarkaš u NBA ligi sa fantastičnim učinkom otkako je uvedeno praćenje blokada i ukradenih lopti u statističke kolone.

Takođe, profesor košarke iz Sombora je ušao u istoriju i stao je rame uz rame sa legendarnim Viltom Čemberlenom kada su u pitanju košarkaški sa 45+ poena uz procenat šuta od bar 70 dosto.

Nagetsi su odlično otvorili susret protiv Nju Orleansa i već posle uvodne deonice imali su dvocifrenu prednost 35:19, a Jokić je na svom kontu imao osam poena, dva skoka i četiri asistencije.

U drugoj četvrtini došlo je do pada u igri „grumenja“ što su Pelikansi iskoristili da se rezultatski vrate u meč, te se na odmor otišlo rezultatom 62:57.

Odmor je više prijao Nju Orleansu koji je i u trećoj deonici bio silan i slavio je rezultatom 37:22, te su se stvari na parketu u potpunosti promenile u korist gostiju.

Ali, nije Nikola Jokić dozvolio da Nagetsi ostanu bez pobede u meču u kojem su bili favoriti.

Srbin je počeo da zatrpava koš rivala, a opasno se zakuvalo u poslednjem minutu susreta kada je Denver imao četiri poena zaostatka – 118:122. Činilo se da su tada arbitri na strani Nju Orlenasa. Jokić je ubacio dva slobodna bacanja i dosuđen mu je faul u napadu.

Ipak, srpskog asa i Denver to nije izbacilo iz takta. Jokić je u samom finišu regularnog dela uspeo da postigne koš, kada je praktično Ernagomesa uneo u koš. Činilo se da je poentirao uz faul i da je zaslužio dodatno slobodno bacanje, ali sudije nisu tako mislile. Koš nije priznat, pa je centar Denvera morao na liniju penala.

Ubacio je oba i ušlo se u produžetak. Tokom dodatnih pet minuta Nagetsi su bili bolji tim i na kraju su odneli zasluženu pobedu. Rezultatom 14:6 dobili su dodatni period, a Nikola Jokić je postigao polovinu poena svog tima i trasirao mu put ka trijumfu.

Denver je otao šesti tim na tabeli Zapadne konferencije, do je Nju Orleans deseti.

Cena nafte ide ka istorijskom rekordu, pšenice ga već dostigla

Dobit “Elektrokrajine” milion KM