Da li će novo pravilo, po kojem se igrači rođeni na prostoru bivše Jugoslavije ne smatraju strancima, donijeti dobro ili loše najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu ostaje da se vidi, ali ono što je jasno da bar na premijerligaškim terenima ima sve manje fudbalera sa pasošem BiH.

Naime do početka ove sezone važilo je pravilo da u zapisniku može biti pet stranaca, a pod njima su smatrani i fudbaleri iz zemalja koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije. Ono je sada promijenjeno, u zapisniku mogu biti samo tri stranca, ali “eks Jugosloveni” više nisu među njima.

To teoretski znači da na početku utakmice u jednoj ekipi može na terenu da bude samo jedan fudbaler sa pasošem BiH i to zato što je pravilima predviđeno da igrač zaštićenog godišta (do 21 godine) mora biti “domaći”.

A da bi teorija uskoro mogla da pređe i u praksu pokazuju utakmice petog kola Premijer lige u kojoj su dva kluba započinjala utakmica sa samo dvojicom domaćih fudbalera. Riječ je o Borcu i Zvijezdi 09. U startnoj postavi Banjalučana u duelu protiv Sloge (5:0) bila su samo Savo Šušić (zaštićeno godište) i veliko pojačanje, Teslićanin Zoran Kvržić, koji je poslije dugog igranja u inostranstvu, gdje je ostvario zavidnu karijeru, odlučio da se skrasi na Gradskom stadionu. A ostalih devet na terenu bili su: Milan Mijatović (Crna Gora), Maks Juraj Ćelić (Hrvatska), Stefan Fićović (Srbija), Milan Makarić (Srbija), Ruslan Barski (Izrael), Hoze Rikardo Kortez (Kolumbija), Sebastijan Herera Kardona (Sjeverna Makedonija), Vasilije Terzić (Crna Gora) i Nemanja Mihajlović (Srbija). S druge strane u dresu Sloge među starterima je bilo deset državljana BiH, od čega čak pet ispod 21 godine i uz njih Rus Pavel Baranov.

Zvijezda 09 poražena je u Mostaru od Zrinjskog sa 3:5, a jedini domaći igrači u postavi premijerligaša iz etno-sela Stanišići bili su Luka Janković (do 21 godine) i Dajan Ponjević. Ostalih devet izabranika Mihajla Jurasovića bili su: Milan Jelovac (Crna Gora), Saša Tomanović (Srbija), Stefan Veličković (Srbija), Vadze Godsvil (Gana), Aleksa Paić (Srbija), Miloš Ostojić (Srbija), Petar Karaklajić (Srbija), Saliman Kajode (Nigerija) i Novica Maksimović (Srbija). A u redovima “plemića”, koji su u posljednje vrijeme neprikosnoveni u BiH na terenu su bili samo Omer Jakov Niron (Izrael), Dario Čanadija (Hrvatska) i Matej Senić (Hrvatska).

U ostalih osam premijerligaša bar što se tiče petog kola situacija sa “strancima” bila je mnogo povoljnija. GOŠK, Sarajevo, Velež, Igman i Posušje mečeve su počeli sa četiri fudbalera, koji nemaju pasoš BiH, Široki Brijeg sa tri, Tuzla siti sa dva, a Željezničar samo sa jednim, Žozefom Amoom iz Gane.

U želji za što boljim rezultatima čelnici klubova žele da se što više pojačaju sa provjerenim internacionalcima, a po svemu sudeći zbog toga će najviše ispaštati domaći fudbaleri, koji će ako se ovako nastavi sve manje dobijati priliku da se dokažu.

Pobjeda Sarajeva

U posljednjoj utakmici petog kola Premijer lige BiH fudbaleri Sarajeva savladali su mostarski Velež sa 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Brazilac Renan de Oliveira. Danas od 18.30 časova biće odigrana odgođena utakmica prvog kola u kojoj će se na “Grbavici” sastati Željezničar i Igman.

Share.