Nakon pukom srećom izbjegnute tragedije u Tošinom bunaru “Infrastruktura željeznice Srbije” ponovo upozorava i apeluje: Ne prelazite preko kolosjeka brze pruge Beograd – Novi Sad za 200 km/sat, kako ne biste nastradali i ugrozili voz i putnike.

“Infrastruktura željeznice Srbije” oglasila se poslije incidenta od prije dva dana kada je jedna žena prelazila prugu na stanici Tošin bunar i kada su je jedva spasli da je ne udari brzi voz.

– U željezničkom stajalištu Tošin bunar, u Beogradu, u petak je sačuvan život jedne žene, samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji prisutnih osoba. Naime, jedna ženska osoba krenula je da prelazi preko kolosjeka u Tošinom bunaru sa torbom u rukama, ali nije mogla da se popne na peron i drugi ljudi pomogli su joj da se skloni sa pruge svega nekoliko sekundi prije nego što je naišao brzi voz “Soko”, koji između Beograda i Novog Sada saobraća brzinom od 200 kilometara na sat. Ovaj slučaj zabilježile su sigurnosne kamere – navode iz “Infrasatrukture željeznice Srbije”.

Na sreću, ova žena je preživjela, ali se ovakve situacije gotovo po pravilu završavaju tragično i neko nastrada, piše Kurir.

– “Infrastruktura željeznice Srbije” zato još jednom upozorava da se pruga prelazi samo na mjestima gdje je to omogućeno i dozvoljeno, kako bi se sačuvali ljudski životi i bezbjednost željezničkog saobraćaja. Ovo posebno važi za brzu prugu Beograd – Novi Sad, gdje vozovi saobraćaju velikom brzinom i gdje nisu predviđena nikakva ukrštanja pruge i puta, niti bilo kakva nepredviđena zaustavljanja voza tokom vožnje. Voz koji saobraća brzinom od 200 km/sat ne može trenutno da se zaustavi čak i kada mašinovođa opazi nekoga na pruzi, niti može da skrene sa pruge. Osobe koje na ovaj način nepromišljeno i neodgovorno krenu da prelaze preko šina gotovo uvijek poginu na licu mjesta. Da ne govorimo o tome da to može pri velikoj brzini da se ugrozi i bezbjednost putničkog voza i svih putnika u njemu – kaže se u saopštenju, u kome se dodaje:

– Zato je neshvatljivo da bilo ko pokušava da pređe preko šina, rizikujući na taj način svoj i živote putnika u vozu koji juri 200 km/sat, a da svojim bližnjima nanese nenadoknadiv gubitak. Zbog nekoliko sekundi ili minuta žurbe, na ovaj način gube se ljudski životi. Nema i ne smije da postoji razlog zbog koga će bilo ko da prelazi preko brze pruge i tako izgubi svoj život” – dodaju.

– Brza pruga Beograd – Novi Sad velikim dijelom je ograđena, izgrađeno je preko 100 objekata (podvožnjaci, nadvožnjaci, vijadukti, galerije, pothodnici, propusti) kako bi se izbjegla ukrštanja pruge i puta, postavljen je video nadzor duž cijele dionice, a pojačano je i fizičko-tehničko obezbjeđenje. Sve što je moglo da se uradi kako bi se očuvala bezbjednost i sačuvali ljudski životi na brzoj pruzi urađeno je. Međutim, samo ako svi poštuju upozorenja duž pruge, ukoliko ne prelaze kolosjeke gdje to nije dozvoljeno, ukoliko ne ugrožavaju sebe i druge pokušavajući da umjesto pothodnikom samo pretrče preko šina, možemo zajedno da sačuvamo ljudske živote – nastavlja se u saopštenju, prenosi Blic.

– “Infrastruktura železnice Srbije“ zato ponovo upozorava, apeluje i moli da se svi pridržavaju propisa, posebno na brzoj pruzi, da se ne prelazi i ne pretrčava preko šina, da se poštuju oznake duž pruge, da se brza pruga prelazi kroz pothodnike, podvožanje ili nadvožnjake, i da ni jedna žurba, ni jedan razlog ne budu preči od vaših života. Samo na taj način možemo zajedno sačuvati ljudske živote i bezbjednost željezničkog saobraćaja na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada – zaključuje se u saopštenju.

Share.