Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je faktor stabilnosti na Balkanu moćna Srbija i da se moraju poštovati Srbi i slušati njihovo mišljenje ako se želi mir i stabilnost u BiH i na Balkanu.

Podsjetivši da je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović tražio od Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika BiH, da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bude smijenjen i uhapšen, Vulin je istakao da je veoma važno što niko nije poslušao tu budalaštinu i glupost.

“Hoćete mir u BiH, onda poštujte Srbe. Možete da se pravite da ne postoje, ali oni postoje. Ako hoće mir u BiH, stabilnost na Balkanu, mora da sluša šta Srbi misle. Mora da razume i posluša da su Srbi tu i da imaju pravo na svoj stav i mišljenje”, rekao je Vulin za beogradsku TV Hepi.

Prema njegovim riječima, nikome na Balkanu nije više u interesu mir, nego Srbima.

On ističe ga optužuju da se miješa u unutrašnje stvari BiH kada kaže da Dodika ne mogu smijeniti, dok s druge strane Željko Komšić, za koga je rekao da je hrvatski član Predsjedništva BiH koga su izabrali muslimani, govori ko treba da podnese ostavku i ko će da vlada u BiH.

“Ako vi Srbima u BiH, odnosno u Republici Srpsko zabranjujete da misle svojom glavom i da kažu – genocida u Srebrenici nije bilo, hoćete li uhapsiti milion Srba koji žive u BiH? Šta Srbija treba da kaže? Da okrene glavu da se pravi da se to ne dešava?”, kaže Vulin.

Osvrćući se na kritike koje mu upućuju bošnjački, hrvatski i crnogorski političari iz zemalja regiona, Vulin je rekao da ga često napadaju, ali da niko ne kaže da laže.

Vulin je naveo da je Srbija ta koja daje direktnu pomoć budžetu Vlade Republike Srpske i koja u svakoj opštini u Srpskoj plus četiri opštine u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, ima bar jedan projekat, gdje je napravila bar školu, vrtić, put.

“Nikada niste imali iskreniji stav Srbije prema Republici Srpskoj. Republika Srpska kada god joj je teško, oslanja se na svoju Srbiju”, rekao je Vulin.

On je podsjetio da su zvaničnici Srbije prije Vučića govorili da je Republika Srpska teret i da tamo Srbi uvijek imaju neki problem.

“Beograd se brani u Banjaluci. Gde god Srbi žive, vi ih branite, branite ih kulturno, ekonomski. Niko pre Vučića Srbe nije branio ekonomski. Šta je problem da Srbija brani prava Srba gde god žive”, rekao je Vulin.

On je naglasio da Srbi, gdje god da žive, moraju da budu sigurni i mirni.

“Mi živimo na najvećem prostoru, kada je deo našeg naroda ugrožen, onda je ugrožen čitav srpski narod. Mi ćemo za mir učiniti skoro sve, ali i za slobodu ćemo učiniti sve”, rekao je Vulin.

On sumnja da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima iskrene sagovornike kada se govori o mirovnoj politici na Balkanu, te dodao da je nevjerovatan stepen mržnje koji se osjeti prema Srbiji, posebno kada Srbija ide naprijed.

Vulin pita kako da Srbija ne brine za Srbe u Crnoj Gori gdje srpski patrijarh i mitropolit idu pod pancirnim ćebadima, moraju da prolaze kroz barikade, da im prijete da će ih poubijati.

On je ocijenio da čitav niz političkih tvorevina na Balkanu postoji da bi obuzdavali Srbiju, da ne bi bila jaka i da ne bi objedinila Srbe u političkom smislu, da Srbi ne bi disali zajedno.

Share.