Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je juče da je optužnica za masakr civila zaposlenih u JNA i nebranjenih regruta praćenih snagama UN u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu zakasnila, ali je ipak prilika da se dokaže istina.

Povodom izjave člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je ponovno pokretanje procesa u slučaju “Dobrovoljačka” pokušaj da se, putem montiranih optužnica, u potpunosti izmijeni karakter rata u BiH, Vulin je istakao da Komšić dovoljno vrijeđa Hrvate svojim izborom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a izjavama o “Dobrovoljačkoj” i sve žrtve.

Vulin je naveo da nije čudno to što Komšić govori da u BiH postoji korumpirano pravosuđe i odmetnuti dijelovi tužilaštva, “jer on najbolje zna kakvu državu vodi”, posebno kako je izabran za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva.

Naglasio je da Srbija nikome nije mogla da naloži da podigne optužnicu, kako to navodi Komšić.

Da jeste, dodao je Vulin, uradila bi to decenijama ranije, baš kao i za masovna ubijanja Srba u Sarajevu, zločine Nasera Orića (u Srebrenici), zločine odreda “El mudžahedin”.

“Ne bismo zaboravili ni da pitamo ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije) u Srebrenici”, istakao je Vulin, prenijeli su srpski mediji.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Share.