Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je stao u odbranu Srbije nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

Vučić je u obraćanju još jednom ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i nazvao besmislicama priče da Srbija planira da napadne tu zemlju.

Upitao je novinare nemačkog “Dojče velea” gde je bila podrška celog sveta teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije tokom NATO agresije 1999. godine.

“Tako sladostrasno kao što sada pričate o teritorijalnom integritetu BiH ili Ukrajine, zašto tako niste govorili 1999. godine o Srbiji? Kada se govori o teritorijalnom integritetu, zamolio bih vas da malo uđete u naše cipele. 1999. godine nikoga nije interesovao teritorijalni integritet Srbije. Svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta zaboravljaju na Rezoluciju 1244. Molim vas za samo malo poštovanja prema zemlji u kojoj je ubijeno 82 dece. Mora da se pronađe kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će biti nametnuto. Pred Srbijom su teška vremena, verujem da ćemo uspeti da ostanemo i opstanemo i budemo pouzdan partner.
Da se pridržavamo međunarodnog prava. Molim vas da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da iskaže svoje rezerve prema određenim pitanjima. Nemojte da nam branite da imamo pravo na sopstveni stav i mišljenje”, rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je ministarki Lambreht rekao da će Srbija čuvati mir i stabilnost i da je to trajno opredeljenje.
“Pružio sam i lične i garancije države da ćemo se tako ponašati, nisam govorio loše o drugima u regionu”, rekao je Vučić, a preneo B92.

Share.