Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni prijedlog za deeksalaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu”, rekao je Vučić na konferenciji u Nišu, gdje je prethodno sa predsjednikom EK Ursulom fon der Lajen prisustvovao početku dva važna projekta za Srbiju.

Vučić je prenio da su se, pod tačkom 1, obje strane u Briselu dogovorile da se Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simutano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se Rosu povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, Kfor će svoje snage postaviti i prije same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dvije nedjelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se “stiker”, odnosno režim naljepnica, kao privremena mjera do konačnog rješenja koje je odloženo na neko vrijeme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

“To smatram velikim uspehom naše strane”, rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rješenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

“Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto”, rekao je Vučić.Izvor:
Share.