Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne negira značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament, ali da je međusobno priznanje koje se pominje u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o Srbiji “njihova želja”.

Odgovarajući na pitanje novinara kako vidi to što se u tom izveštaju po prvi put spominje međusobno priznanje u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine i da li misli da će u kontekstu ukrajinske krize na neki način taj dijalog biti ubrzan, Vučić je rekao:

“To je neka čudna politika, ti neki ljudi tamo ne poštuju sopstveni pregovarački okvir koji je donela Evropska komisija, a potvrdio Evropski savet”.

Vučić je podsetio da se u pregovaračkom okviru govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, odnosno Kosova i Srbije, kako ko tumači.

“Međusobno priznanje je njihova želja, lepo je da to žele. Mi to ne želimo. Svako svoj posao – oni svoj, mi svoj. Oni su mnogo važni, mi nismo, ali možemo da imamo svoje mišljenje. Eto, može nam se”, poručio je Vučić.

Naveo je da je spreman da prihvati sve udarce jer, kako je istakao, zna da su i pravda i moral i istina na strani Srbije.

Ipak, rekao je da ne može da negira značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament jer, kako je dodao, to nije za šalu, niti za neozbiljno razumevanje.

“Ali evo naša odluka je ovakva, a verujem da će i parlament Srbije i Vlada Srbije, koji treba da se izjasne o tom pitanju, uskoro potvrditi sve ovo što sam vam upravo rekao”, dodao je Vučić.

Share.